Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pad frekvencije mogao da izazove „blekaut“ u Evropi, naložena istraga - | K-013 Portal

Pad frekvencije mogao da izazove „blekaut“ u Evropi, naložena istraga

strujna mreza kontinentalne evrope, pad frekvencije

U strujnoj mreži kontinentalne Evrope danas posle podne došlo je do umanjena frekvencije, što je moglo da izazove velike probleme u celoj Evropi.

Evropsko udruženje strujnih mreža (ENTSO-E) potvrdilo je da se dogodio poremećaj frekvencije.

Ekspert "Svisgrida" Kasper Hafner rekao je da je problem nastao nešto posle 14 časova.

"Frekvencija mreže je na osnovu raspodele mreže u jugoistočnoj Evropi na kratko pala na 49.745 Hz", objasnio je on. Inače frekvencija u evropskoj elektromreži je 50 Hz.

Evropski operateri električnom energijom uspeli su da stabilizuju mrežu nakon sat vremena. U Austriji nije došlo do problema sa strujom tokom pada frekvencije u mreži. ENTSO-E naložio je hitnu istragu uzroka poremećaja u mreži.

Predsednik austrijskog Društva za krizno snabdevanje Herbert Saurug, na tviteru je objavio vest o padu frekvencije i istakao da je registrovan pad snage od 3,5 Gigavati.

To, prema njegovim rečima, odgovara istovremenom prekidu rada više elektrana.

Saurg tvrdi da je "za dlaku" izostalo potpuni prekid dotoka struje u Evropi, poredivši na situaciju iz 2006, kada je Nemačka isključila dva najveća dalekovoda, zbog čega je do deset miliona domaćinstava ostalo bez struje.

Takođe, februara 2018. je registrovan pad frekvencije, kako je saopštila tada Elektromreža Srbije, zato što je Kosovski operator sistema prenosa i tržišta (KOSTT) konstantno odstupao od programa rada, pa su mnogi satovi širom Evrope kasnili.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.