Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pleme Čeroki traži od kompanije Jeep da promeni ime terenskom vozilu - | K-013 Portal

Pleme Čeroki traži od kompanije Jeep da promeni ime terenskom vozilu

pleme ceroki, kompanija jeep

Poznato vozilo američke kompanije Džip (Jeep) "Čeroki" koje se proizvodi gotovo 50 godina uskoro bi moglo da promeni naziv pošto je vodja istoimenog plemena američkih Indijanaca ocenio da je došlo vreme da firme i sportski timovi u SAD prestanu da koriste njihovo ime.

Vodja plemena Čeroki Čak Hoskins rekao je firmi da ne toleriše da oni koriste ime "Čeroki", rekao je sinoć portparol plemena za Frans pres.

Hoskins je svoj stav izneo preko video konferencije 29. januara matičnoj kući Džipa, grupi Stelantis.

"Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da firme i sportski timovi povuku imena, slike i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova", rekao je vodja Čerokija u saopštenju objavljenom 14. januara u američkom časopisu za automobile "Car and Driver".

On je rekao da je siguran da je to bilo dobronamerno ali da im više ne čini čast da vide svoje ime na nekom automobilu.

Kompanija Džip je uvela model terenskog vozila "Čeroki" 1974. posle čega usledilo više modela.

"Najbolji način da nam se oda počast je da se više sazna o našoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj istoriji, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada i o njihovoj kulturi", rekao je Čak Hoskins.

Pod pritiskom su nedavno američki fudbalski tim i košarkaški tim iz Vašingtona promenili svoje ime poteklo od američkih Indijanaca, Redskins (crvenokošci), odnosno Indijans.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.