Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poljske vlasti: Legalno je okončati trudnoću kada je ugroženo zdravlje majke - | K-013 Portal

Poljske vlasti: Legalno je okončati trudnoću kada je ugroženo zdravlje majke

poljska, legalizacija abortusa, abortus

Poljske vlasti su danas izdale instrukcije lekarima, navodeći da je legalno okončati trudnoću kada je ugroženo zdravlje ili život majke, nakon masovnih protesta zbog smrti trudnice od septičkog šoka.

Novi kontroverzni poljski zakon kojim je abortus gotovo u potpunosti zabranjen stvorio je konfuziju i doveo do toga da lekari, u strahu od kazne, oklevaju sa okončanjem trudnoće u slučaju teškog deformiteta ploda.

Ministarstvo zdravlja Poljske danas je navelo da je u skladu sa zakonom okončati trudnoću kada je zdravlje majke ugroženo, a naročito ako je njen život u opasnosti, navodi Asošiejted pres.

Dokument sadrži smernice i za slučaj preranog gubitka amnionske tečnosti (plodove vode).

„Treba jasno naglasiti da lekari ne smeju da se plaše da donose odluke na osnovu iskustva i dostupnog medicinskog znanja“, navelo je Ministarstvo.

Do pre godinu dana, žene su u Poljskoj mogle da abortiraju u tri slučaja: ako je trudnoća rezultat krivičnog dela poput silovanja, ako je ugroženo zdravlje ili život žene i u slučaju neizlečivih deformiteta fetusa.

Ta poslednja mogućnost ukinuta je prošlogodišnjim zakonom, kada je Ustavni sud Poljske zaključio da ta odredba nije u skladu sa zakonom.

Ministarstvo je izdalo instrukcije nakon jučerašnjih protesta desetina hiljada Poljaka u Varšavi i hiljada u 80 gradova širom zemlje.

Demonstranti su izašli na ulice zbog smrti 30-godišnje trudnice iz grada Pščinja, za koju su naveli da je „prva žrtva“ prošlogodišnje presude Ustavnog suda.

Protesti su organizovani nakon što se saznalo da je žena u septembru umrla u bolnici od septičkog šoka jer su lekari odugovlačili sa abortusom, čekajući da srce fetusa prestane da kuca.

Doktori su odlagali abortus u 22. nedelji trudnoće, uprkos činjenici da plod nije imao dovoljno amnionske tečnosti da preživi.

Oni su suspendovani sa posla, a tužioci su otvorili istragu slučaja.

Aktivisti za prava žena navode da zakon o abortusu ima snažan efekat na lekare u Poljskoj, dominantno katoličkoj zemlji.

Opozicija i demonstranti optužuju vladajuću stranku Pravo i pravda i njoj lojalan Ustavni sud da su ostavljanjem samo dva legalna razloga za abortus primorali lekare da u problematičnim situacijama čekaju smrt ploda do poslednjeg trenutka, umesto da odmah spasavaju život trudnice.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.