Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Potvrđeno 266 slučajeva salmonele iz Kinder jaja - | K-013 Portal
kinder jaje, salmonela

Potvrđeno 266 slučajeva salmonele iz Kinder jaja


Zdravstveni zvaničnici EU saopštili su da je potvrđeno 266 slučajeva zaraze salmonelom, a na to još i 58 mogućih slučajeva zaraze ovom bakterijom, u vezi sa čokoladnim uskršnjim jajima.

Izveštaji su prijavljeni širom Evrope, ali i u Severnoj Americi.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) naveo je da je 86,3 odsto slučajeva bilo među decom starom do 10 godina, a kada je reč o svim slučajevima, 41,3 odsto inficiranih je moralo da bude hospitalizovano.

Nije zabeležena nijedna smrt, preneo je AP.

Slučajevi zaraze salmonelom prijavljeni su u 14 evropskih zemalja, kao i u Kanadi i SAD.

ECDC i dalje sumnja u belgijsku fabriku Ferero.

Zatvaranje fabrike u aprilu, globalno povlačenje njihovih proizvoda sa polica "smanjio je rizik od izlaganja bakteriji, ali bi mogli da se pojave novi slučajevi zbog dugotrajnosti proizvoda i mogućeg čuvanja čokolade kod kuće", navela je agencija.

Početkom aprila, službe za kontrolu kvaliteta hrane u nekoliko evropskih zemalja saopštile su da je italijanska kompanija Ferero povukla kontigent Kinder čokolada zbog sumnje da postoji povezanost između proizvoda i salmonele.

Dva soja bakterije, koja su otporna na više lekova, identifikovana su u 10 od 81 pozitivnih uzoraka koji su dobijeni u belgijskoj fabrici u decembru i januaru. Bakterija je pronađena u mlaćenici, polugotovim i gotovim proizvodima.

Mlaćenicu je obezbedio italijanski dobavljač, gde salmonela nije otkrivena.

"Na osnovu raspoloživih dokaza, salmonela nije otkrivena u drugim fabrikama", saopštila je ECDC u sredu.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...