Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Probudila se Etna, lava šikljala i 100 metara u visinu - | K-013 Portal

Probudila se Etna, lava šikljala i 100 metara u visinu

erupcija vulkana etna

Najveći i najviši aktivni vulkan u Evropi, Etna, se probudio, izvestili su italijanski mediji. Lava se iz Etne izlila u dva kraka, prvi je krenuo ka pustoj dolini Bove, a drugi se prelio na severni deo kratera vulkana.

Erupcija lave, praćena oblakom pepela, koja je dosezala i nekoliko stotina metara uvis, bila je spektakularna, izjavili su očevici, piše britanski Ekspres.

Vulkanski pepeo prekrio je automobile u selima na Siciliji, nakon što je jugoistočni krater vulkana izbacio užarenu lavu.

Lokalne vlasti izvestile su da je crni pepeo pronađen i u mestima udaljenim dvadesetak kilometara od Etne.

Erupcija je bila vidljiva i iz grada Taormina udaljenog pedesetak kilometara.

Ekspres podseća da je na Badnje veče 2018. godine zbog erupcije Etne avio-saobraćaj bio u prekidu, a da je četiri dana nakon toga zemljotres jačine 4,9 stepeni, sa epicentrom blizu gradića Katanije, potresao ostrvo.

Tom prilikom je četvoro ljudi povređeno, a nekoliko zgrada oštećeno. Na sreću, nije bilo žrtava.

Prvo zabeleženo svedočanstvo o erupciji Etne, vulkana visokog 3.300 metara, seže još od 425. godine pre nove ere, a iako su erupcije česte, retko prouzrokuju veliku štetu.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.