Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prva novogodišnja odlikovanja Čarlsa Trećeg: Kralj proizveo kraljicu u viteza - | K-013 Portal

Prva novogodišnja odlikovanja Čarlsa Trećeg: Kralj proizveo kraljicu u viteza

carls treci, odlikovanja

Kao što tradicija nalaže, objavljena je novogodišnja lista odlikovanih Britanaca, koju prvi put potpisuje novi kralj, Čarls Treći.


Na novogodišnjoj listi našlo se čak 1.107 Britanaca. Polovina su žene, a najveći procenat nagrađen je zbog dobrotvornog rada, kao i zbog zaštite čovekove okoline ili životinja, javlja RTS.
 
Time kralj Čarls daje sopstveni pečat kriterijumu za odlikovanja.
 
Najprepoznatljivije ime na ovogodišnjoj listi odlikovanih Britanaca je gitarista grupe "Kvin" Brajan Mej.
 
Manje je poznato da je Mej takođe doktor astrofizike, ali i da se već pola veka aktivno bori za zaštitu životinja.
 
Reagujući na nagradu, Mej je izjavio da titulu sera doživljava kao "vrstu dozvole da nastavi sa radom, ali sa mnogo jačim vetrom u jedrima". Kralj Čarls Treći odlikovao ga je najvišim odličjem za "zasluge na polju muzike i dobročinstva".
 
Tabloidi su na tu vest duhovito reagovali naslovom "Kralj proizveo kraljicu u viteza".
 
Iz sveta zabave i umetnosti, niže odlikovanje člana Reda Britanske imperije pripalo je komičaru Frenku Skineru, koji i dalje smatra "da je reč o administrativnoj grešci".
 
Nešto višim odlikovanjem istog reda može da se pohvali glumac Stiven Grejam, možda najviše zapamćen po ulozi Ala Kaponea u kultnoj seriji o eri prohibicije u SAD "Bordvok imperij"a.
 
Kralj Čarls nastavlja da daje priznanja za zaštitu čovekove okoline i životinja i dodelom titule "dejm" devedesetjednogodišnjoj glumici Virdžini MekKeni, osnivaču Fondacije "Rođen slobodan", koja već decenijama radi na očuvanju prirodnih životinjskih staništa i zaštiti samih životinja.
 
Isto priznanje je odato i devedesetdvogodišnjoj dizajnerki Meri Kvant zbog popularizacije mini-suknje, kao jednog od simbola seksualne revolucije šezdesetih godina prošlog veka.
 
Vitez Reda Britanskog carstva postao je i umetnik Grejson Peri, dobitnik Tarnerove nagrade 2003. godine za svoje vaze, koje ukazuju na nasilje nad decom.
 
Među nagrađenima su i "Lavice" – deo britanske ženske fudbalske reprezentacije, koja je, osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u ženskom fudbalu, postigla najveći međunarodni uspeh u tom sportu otkako je Engleska osvojila Mundijal daleke 1966. godine.
 
Zato su se na listi odlikovanih našle kapitenka Lija Vilijamson i njene saigračice Lusi Bronz i Bet Mid. Međutim, u sportskim krugovima veoma je glasno mišljenje da je trebalo odlikovati ili celu reprezentaciju ili nikoga. Argument je da nije važno koliko minuta neko igra, već je važan timski nastup i duh.
 
Odlikovana je i voditeljka britanskog kviza Kauntdaun, ekvivalenta naše Slagalice, Rejčel Rajli.
 
No, razlog nije promocija obrazovanja, već skretanje pažnje na žrtve Holokausta i antisemitizam u redovima Laburističke stranke u vreme dok je njen lider bio Džeremi Korbin.
 
Rajlijeva je dobila dve sudske parnice protiv članova Laburističke stranke, koji su je tužili za klevetu, a u međuvremenu u toj političkoj stranci došlo je do kadrovskih i političkih promena kako bi se suzbio antisemitizam.
 
Titulom viteza može da se pohvali i vrhovni rabin Velike Britanije Efrem Mirvis.
 
Odlikovana je devedesetšestogodišnja Norin Riol, poslednja još živa članica "Čerčilove tajne armije", britanskog odeljenja za špijunažu i sabotažu, koje je operisalo u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu.
 
Međutim, titulu najstarije odlikovane osobe ove godine nosi stogodišnjak Piter Oford Dejvis, koji je nagrađen zbog dobrovoljnog čitanja priča deci u lokalnoj osnovnoj školi.
 
Najmlađi na listi nagrađenih je osamnaestogodišnji Dara Mekanalti zbog rada sa osobama sa karakteristikama iz autističnog spektra.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.