Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Putin potpisao ukaz o ograničavanju broja Rusa u ambasadama neprijateljskih zemalja - | K-013 Portal

Putin potpisao ukaz o ograničavanju broja Rusa u ambasadama neprijateljskih zemalja

vladimir putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz koji vlastima omogućava da ograniče broj Rusa zaposlenih u ambasadama zemalja koje Moskva smatra neprijateljskim ili da u potpunosti zabrane njihovo zapošljavanje.

Mera, koju je Kremlj juče objavio, doneta je nakon proterivanja ruskih diplomata iz više evropskih zemalja i SAD i recipročnih mera Moskve prethodnih dana.

Putin je ukazom nalažio vladi da sačini spisak zemalja za koje je utvrdjeno da su neprijateljske.

Uz ambasade, mera obuhvata i konzulate i kancelarije državnih institucija tih zemalja.

SAD su prošle nedelje proterale deset ruskih diplomata, optuženih za mešanje u predsedničke izbore 2020. godine i učešće u hakerskim napadima na američke savezne agencije.

Češka je prošle nedelje proterala 18 ruskih diplomata koje je označila kao špijune, posle čega je Moskva proglasila nepoželjnim 20 čeških diplomata.

Vlada u Pragu je u četvrtak reagovala na taj potez Moskve, proglasivši još 63 ruske diplomate nepoželjnim osobama, kako bi obe zemlje imale isti broj osoblja u ambasadama.

Poljska je prošle nedelje protrela tri Rusa, a Moskva pet Poljaka.

Tri baltičke zemlje, Estonija, Letonija i Litvanija, ukupno su proterale četvoro diplomatskih predstavnika Rusije.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.