Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Putin: Zapad nije odgovo na ključna pitanja koja brinu Rusiju - | K-013 Portal

Putin: Zapad nije odgovo na ključna pitanja koja brinu Rusiju

vladimir putin, rusija ukrajina

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da Zapad nije razmotrio ključne uslove Rusije za zaustavljanje daljeg širenja NATO-a, odustajanje od razmeštanja naoružanja Alijanse u blizini ruskih granica i povlačenje svojih snaga iz istočne Evrope, saopštio je Kremlj.

SAD i NATO su ove nedelje formalno odbacili te zahteve, iako je Vašington naveo da postoje oblasti o kojima je moguće diskutovati, dajući nadu da postoji način da se izbegne rat usred gomilanja više od 100.000 ruskih vojnika u blizini Ukrajine.

Putin je u telefonskom razgovoru sa Makronom istakao da će ruska strana pažljivo analizirati pisane odgovore na nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama od NATO-a i SAD, nakon čega će odrediti naredne korake.

Putin nije izneo javno nikakve primedbe o odgovoru Zapada, ali je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da to ostavlja male šanse za postizanje sporazuma.

Lavrov je rekao da Rusija želi diplomatiju, a ne rat, posle američkog poziva da se „vrati za pregovarački sto“ i da ne napada Ukrajinu.

„Ako je do Rusije, rata neće biti. Ne želimo ratove. Ali nećemo ni dozvoliti da se naši interesi grubo gaze, ignorišu“, rekao je Lavrov u intervjuu koji je emitovan na više ruskih medija.

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je u četvrtak ukrajinskog lidera da postoji mogućnost da Rusija izvede invaziju na Ukrajinu u februaru. Rusija je više puta negirala da planira napad.

Vašington je upozorio Moskvu na razorne sankcije ako napadne Ukrajinu, koje će pogoditi visoke ruske zvaničnike i ključne privredne sektore.

Upitan o mogućim sankcijama, Lavrov je rekao da je Moskva upozorila Vašington da bi njihovo uvođenje predstavljalo potpuni prekid veza.

Dok Moskva i Zapad razmišljaju o svojim sledećim koracima, NATO je rekao da pojačava svoje odvraćanje u regionu Baltičkog mora, a SAD su stavile u pripravnost 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane situacije u ukrajinskoj krizi.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.