Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rumunija uvodi predvojničku obuku za srednjoškolce - | K-013 Portal

Rumunija uvodi predvojničku obuku za srednjoškolce

predvojnicka obuka, rumunija

Ministarstvo odbrane Rumunije ozbiljno razmišlja o uvodjenju predvojničke obuku za mladiće i devojke od 15 do 19 godina, kao i vojne obuke na civilnim fakultetima, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Zamenik načelnika Odeljenja za strateško planiranje rumunskih oružanih snaga pukovnik Emilijan Čirea izjavio je da su izazovi vojne obuke od početka pandemije korona virusa pokazali da razvoj vojnog obrazovanja mora da se sprovodi sukcesivno i kontinuirano, kako bi se omogućio redovan priliv visokokvalifikovanih kadrova za širok spektar misija u okviru te profesije.

Kako je Čirea izjavio za rumunski specijalizovani portal za odbranu i bezbednost Monitorul Aparari, zbog toga se u srednjoročnim i dugoročnim planovima za period do 2030. razmatra uvodjenje predvojničke obuke za stanovništvo od 15 do 19 godina, kako bi se stvorila osnova za popunu profesionalnog vojničkog sastava, kao i dobrovoljne armijske rezerve.

Takodje se razvija i program vojne obuke i komandovanja tokom univerzitetskih studija, što je osnova za stvaranje budućih rezervnih oficira rumunske vojske.

Osim toga, u školovanju aktivnih starešina planira se standardizovana i centralizovana zajednička početna obuka za oficire i podoficire kao i prilagodjavanje sredjnoškolskog obrazovanja novim potrebama vojnog sistema.

Rumunija je još 2018. počela i proces obuke dobrovoljnih rezervista, na nivou vojnika, podoficira i oficira, koja se u odnosu na specijalnost kandidata sprovodi u trajanju od sedam do 13 nedelja u centrima za obuku.

Čirea tvrdi da se pristup kompletnom vojnom školstvu odvija bez ikakvih diskriminacija po pitanju pola, jer su glavni kriterijumi kompetencija i učinak, pa je tako poslednjih godina najviše unapredjenih rukovodilaca vojnoobrazovnih ustanova upravo medju ženama.

Govoreći o geostrateškom položaju Rumunije, pukovnik Čirea je rekao da je medjunarodna i regionalna bezbednost u poslednje vreme pogoršana, posebno u strateški važnoj oblasti Crnog mora u kojem Rusija ostaje glavni politički i vojni akter, iako je taj region bitan i za NATO i za Evropsku uniju.

Jačanje ruskog vojnog prisustva na Krimu, koje kontinuirano traje, omogućiće Moskvi da preko flote kontroliše čitavu severnu oblast Crnog mora i, po potrebi, blokira saobraćaj u velikoj meri, smatra on.

„Akcije Moskve predstavljaju sve složenije izazove zbog namere Rusije da sačuva i ojača uticaj u regionu, odnosno da se suprotstavi širenju NATO na Istok. U Ukrajini, otvoreni sukob u Donbasu ostaje glavni izvor nestabilnosti. Iako se bezbednosna situacija u poslednje vreme nije značajno promenila, imamo zastoj u primeni odredaba Minskih sporazuma i nepoštovanje delimičnog sporazuma o prekidu vatre duž cele linije razdvajanja“, rekao je rumunski pukovnik.

On je rekao da je situacija u Moldaviji stabilna ali potencijalno zapaljiva zbog prisustva ruskih mirovnih snaga u Pridnestrovlju.

S druge stane, Čirea je podsetio da Rumunija na svojoj teritoriji ima tri velika sastava NATO, medju kojima su Multinacionalna brigada u Krajovi, Multinacionalna komanda jugoistoka u Bukureštu i Jedinica za integraciju NATO snaga.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

BIG PA Turnir FC 24 EA 460x600

letnje snizenje jun 2024 big panacevo 460x600

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city