Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ruski naučnici začuđeni što je na Mesecu opet pronađena voda - | K-013 Portal
mesec, voda na mesecu, rusija

Ruski naučnici začuđeni što je na Mesecu opet pronađena vodaInformacije o prisustvu vode na osvetljenoj strani Meseca nisu novost, one su ruskim naučnicima poznate od 2010. godine, ali su američke kolege do poslednjeg trenutka odbijale da veruju u to, izjavio je šef laboratorije svemirske gama-spektroskopije pri Institutu za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka Igor Mitrofanov, prenosi Sputnjik.

„Članak koji sam pročitao govori o tome da je ovo otkriće u potpunosti u korist američkog programa 'Artemis' (u okviru kojeg je predviđeno slanje ljudske posade na Mesečevu površinu 2024. godine) Naravno, ni reči nema o tome da smo mi ranije objavili da voda može da se nalazi u supstanci koju osvetljava Sunce“, rekao je Mitrofanov.

Prema njegovim rečima, to je otkrio još 2009. godine ruski instrument Lend, koji je nastao u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i montiran je na američkom mesečevom satelitu LRO. Međutim, američke kolege tada nisu verovale ruskim naučnicima.

„Prvobitni američki koncept bio je u tome da se voda na polovima nalazi samo u konstantno neosvetljenim kraterima. Kada smo započeli eksperiment Lend na američkom LRO, videli smo znake prisustva vode - ne samo u neosvetljenim kraterima, već i na redovno osvetljenoj površini. Amerikanci su smatrali da tamo ne može biti vode, a mi smo je videli na tim mestima i napisali članak, koji je objavljen u časopisu 'Sajns'.

Međutim, kako je rekao, do sada je većina američkih naučnika imala stav da je prvobitno američko gledište tačno i da se voda nalaze u neosvetljenim kraterima.

„Sada su u tom članku oni došli do velikog američkog otkrića, videli su da na osvetljenoj površini ima vode“, istakao je Mitrofanov.

On je dodao da, prema ruskim podacima, voda može da se nalazi gotovo na površini – ispod tankog sloja mesečeve supstance.

„Još jedan veliki uspeh američke nauke, čestitam im“, prokomentarisao je naučnik saopštenje američke svemirske agencije „NASA“ uz ironiju.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.