Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website S.Makedonija: Plaćanje gotovinom samo do 500 evra - | K-013 Portal

S.Makedonija: Plaćanje gotovinom samo do 500 evra

Makedonija euro

Od danas je u Severnoj Makedoniji na snazi zabrana plaćanja gotovinom u iznosima većim od 500 evra, odnosno u protivvrednosti 30 hiljada i 700 makedonskih denara.

Umesto ‘keša’ kupci roba i usluga u vrednosti većoj od spomenutog iznosa mogu koristiti isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama, preneo je portal Investitor.me.

Spomenuto ograničenje je uneto u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma Severne Makedonije koji je stupio danas na snagu. Ministar finansija Severne Makedonije Dragan Tevdovski objasnio je restrikcije u plaćanju gotovinom potrebom zaoštravanja borbe protiv sive ekonomije u toj zemlji.

“Siva ekonomija praktično je plaćanje na crno, cime se oštećuju svi građani. Kako bi suzbili tu pojavu, morali smo dodatno sniziti limit za plaćanje u gotovini”, upozorio je Tevdovski, podsetivši da je Vlada početkom tekuće godine prepolovila iznos dopuštenog plaćanja u gotovini s 2.000 na 1.000 evra.

Tevdovski je ocenio da je i prethodno ograničavanje plaćanja u gotovini dalo rezultata, te da su institucije države i finansijskog sistema u primeni spomenutog rešenja pokazale da su u stanju da ga sprovode. Novo smanjenje plaćanja gotovinom, dodao je, država je najavila početkom godine i sada ga samo sprovodi.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.