Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SAD ukinule sankcije pokojnom Momčilu Krajišniku - | K-013 Portal
momcilo krajisnik, SAD, ukinute sankcije

SAD ukinule sankcije pokojnom Momčilu KrajišnikuKancelarija za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) američkog Ministarstva finansija ukinula je sankcije Momčilu Krajišniku, Draganu Nikoliću i Jovanu Đogu.

Ukidanje sankcija, čak i kad su pokojnici u pitanju, bitna je zbog toga što porodica može raspolagati imovinom pokojnika ako je ima u stranim bankama, objavile su danas banjalučke Nezavisne novine.

Krajišnika je Haški tribunal 2009. godine pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini.

Krajišnik, koji je bio jedan od ratnih lidera RS i osnivača Srpske demokratske stranke (SDS), izašao je na slobodu 2013. godine, posle dve trećine odslužene kazne.Preminuo 15. septembra prošle godine od posledica korona virusa.

Nezavisne novine navode da bi skidanje sankcija Krajišniku moglo da bude uvod u skidanje sankcija SDS-u, koja je i dalje na američkoj crnoj listi.

Đogo je bio šef obezbeđenja bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića, koga je Haški tribunal optužio za genocid i ratne zločine u BiH. On je bio optužen i za pomoganje Mladiću u skrivanu.

Balkansku listu sankcija uveo je bivši američki predsednik Džordž Buš, a potvrđivali svi naredni predsednici.

(Beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.