Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Slovenija sutra preuzima predsedavanje EU - | K-013 Portal

Slovenija sutra preuzima predsedavanje EU

slovenija predsedava eu

Slovenija će 1. jula preuzeti predsedavanje Evropskoj uniji, a među prioritetima će joj biti proces proširenja na Zapadni Balkan, njegov održivi razvoj i oporavak posle pandemije.

Vlada Slovenije će sutra organizovati koledž komesara na Brdu kod Kranja, na čelu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, na kojem će se razgovarati o programu i prioritetima slovenačkog predsedavanja.

Prioriteti i ciljevi slovenačkog predsedavanja, pod sloganom "Zajedno. Otporna. Evropa", biće jačanje otpornosti, oporavka i strateške autonomije Unije, debata o budućnosti Evrope, jačanje evropskih vrednosti s posebnim naglaskom na vladavinu prava, zatim razvoj transatlantskih odnosa i nastavak procesa proširenja EU.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar izjavio je da će se Slovenija fokusirati na socio-ekonomski oporavak Zapadnog Balkana posle pandemije i održiv razvoj i napredak zemalja regiona na njihovom putu ka EU.

"Slovenija naglašava region (Zapadnog Balkana) kao jedan od glavnih geostrateških prioriteta EU, tako da mora da pojača svoje aktivnosti, prisustvo i fondove za razvoj regiona. Jedan od najvećih izazova našeg predsedavanja biće da se nađe dovoljna politička volja, i u EU i u regionu, da se na konstruktivan način reše čak i najteža pitanja u regionu", izjavio je Logar u intervjuu objavljenom 29. juna na sajtu slovenačkog predsedavanja.

Logar je rekao da će Slovenija pomagati zemljama regiona da se približe EU, i u kontekstu procesa proširenja i kroz implementaciju projekata u oblasti ekonomije, energetike, digitalne i infrastrukturne povezanosti. Posebna pažnja biće data primeni Zelene agende u regionu i projektima koji su važni za postepenu transformaciju zemalja Zapadnog Balkana u održive i zelene ekonomije.

"Slovenija će takođe nastojati da ojača pozitivnu perspektivu mladih u regionu, koji su budućnost i nada zemalja Zapadnog Balkana. U tom pogledu je važno za Sloveniju da zemlje regiona budu uključene u debatu o budućnosti Evrope, jer je region u srcu kontinenta i kao takav izuzetno važan za našu zajedničku budućnost", rekao je Logar.

U Sloveniji će tokom njenog drugog predsedavanja EU biti organizovano oko 190 događaja, a većina njih će biti na Brdu kod Kranja.

Slovenija je 2004. godine postala punopravna članica EU, posle šest godina pregovora. Tri godine kasnije Slovenija je postala članica zone Šengena i evrozone. Njeno prvo predsedavanje Uniji u prvoj polovini 2008. godine obeležile su pripreme za primenu Lisabonskog ugovora, samit EU-SAD i početak primene inicijative Crnomorska sinergija. Tada je i Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

"Posle kosovske deklaracije o nezavisnosti, Slovenija je uspela da održi jedinstvo EU u pogledu ključnih pitanja i da spreči destabilizaciju Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju slovenačkog predsedavanja.

Slovenija će u narednih šest meseci nastaviti da sprovodi program trojnog predsedništva EU, koji je usvojila sa prethodne dve predsedavajuće zemlje, Portugalom i Nemačkom. Glavni cilj tog programa je suočavanje sa pandemijom kovida-19 i njenih socijalnih i ekonomskih posledica i razvoj otpornije EU koja će biti bolje pripremljena za rešavanje kriza u budućnosti.

Pored rešavanja zdravstvene krize i ekonomskog oporavka, drugi ciljevi sadržani u njihovom programu uključuju povećanje investicija, otvaranje radnih mesta, postizanje klimatski neutralne Evrope, jačanje evropskog socijanlog modela, digitalnu transformaciju, zaštitu demokratije, ljudskih prava i sloboda, sveobuhvatno partnerstvo sa Velikom Britanijom, jačanje uloge Evrope u svetu i promovisanje multilateralizma.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city