Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Splav od vulkanskih stena veličine 20.000 igrališta pluta Pacifikom (VIDEO) - | K-013 Portal

Splav od vulkanskih stena veličine 20.000 igrališta pluta Pacifikom (VIDEO)Vulkan

Tihim okeanom pluta ogroman „splav“ sastavljen od vulkanskih stena koji se prostire na 150 kvadratnih kilometara, objavili su naučnici.

„More“ plavca, lake i sunđeraste stene, veličine 20.000 fudbalskih terena prvi su sredinom avgusta uočili australijski nautičari, prenosi Jutarnji.hr.

Stručnjaci kažu da verovatno potiče od podzemnog vulkana kod Tonge koji je prema satelitskim snimcima eruptirao 7. avgusta.

Nautičari su upozoreni da se ne približavaju zbog potencijalne opasnosti.

Plavac je laki, šupljikavi kamen koji može plutati na površini vode i nastaje kad se magma vrlo brzo ohladi.

Golem „splav“ od takve stene najverovatnije se pojavljuje kada se vulkan nalazi u plitkim vodama, pojašnjavaju stručnjaci.

Australijski par koji je katamaranom plovio na ostrvo Fidži prvi ga je uočio kada je tokom noći u njega slučajno uplovio.

„Talasi su se odjednom smirili i brod se zaustavio“, rekli su Majkl Holt i Larisa Bril o toj noći 16. avgusta.

„Glatka površina se na mesečini prostirala dokle god je pogled sezao“.

U jednom trenutku su se zaglavili, ali su na kraju uspeli da se izvuku. Uzeli su uzorke stene, neke veličine košarkaške lopte i poslali ih na Univerzitet Kvinslend.

Geolog Skot Brajan kaže da se takve mase u toj regiji mogu videti svakih pet godina. „Fenomen se pojavljuje s vremena na vreme. Kako su ostrva usred okeana, ljudi ih opaze, ali se onda posle ne mogu naći“, pojasnio je. „Ponekad se čini kao da se ceo okean pretvorio u kopno“.

„U ovom trenutku na okupu je više od miljardu komada plavca, ali masa će se s vremenom raspasti i raspršiti po tom području“, dodao je.

„Splav“ se trenutno kreće prema Fidžiju i verojatno će proći pored Nove Kaledonije i Vanuatua, a delovi bi mogli da dopru i do Australije.

Kako se masa nošena okeanskim strujama bude kretala, plavac bi mogao da postane novi dom morskim životinjama, kažu stručnjaci.

„Veliki broj životinja može da se uhvati za stene i tako pređe hiljade kilometara. Prema tome, to je način da se na nekim mestima obnovi ekosistem, ali tako mogu da dođu i invazivne vrste“, upozorio je dr. Martin Jutzeler sa Univerziteta na Tasmaniji.

Dođe li do Australije, splav bi mogao da pomogne u obnovi Velikog koralnog grebena, ističu naučnici.

(Danas)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.