Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sumnja se da su giganti dovodili potrošače u zabludu: Na udaru Koka-Kola, Nestle i Danon - | K-013 Portal

Sumnja se da su giganti dovodili potrošače u zabludu: Na udaru Koka-Kola, Nestle i Danon

koka kola, nestle, danon, zabluda

Sumnja se da su kompanije Koka-Kola, Nestle i Danon dovodili potrošače u zabludu, navodi se u tužbi Evropske organizacija potrošača i dveju grupa za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi, kompanije Koka-Kola, Nestle, Danone "lažno tvrde" da njihove plastične flaše mogu da se recikliraju 100 odsto.

 
U žalbi se navodi da ove tvrdnje dovode potrošače u zabludu, naročito kada su propraćene zelenim slikama ili brendovima na ambalaži, prenosi BBC.
 
Pomenute kompanije navode da su njihove plastične flaše za vodu napravljene 100 odsto od recikliranog materijala ili da su napravljene od materijala koji može da se 100 odsto reciklira, a tužioci smatraju da to nije istina.
 
Tužioci insistiraju na tome da se boce nikada ne prave u potpunosti od recikliranih materijala, a mogućnost njihovog recikliranja zavisi od brojnih faktora, uključujući dostupnu infrastrukturu.

 
"Dokazi su jasni - plastične flaše se jednostavno ne recikliraju u beskraj. Podatak da se boce recikliraju 100 odsto tehnički nije ostvariv, a i boce od reciklirane plastike štete ljudima i planeti", rekla je advokatica Roza Pričard iz organizacije Klajent ert, koja je podnela tužbu.
Ona smatra da kompanije umesto reciklaže treba da se usredsrede na smanjenje količine plastike koju koriste.
 
Koka-Kola je na tužbu reagovala saopštenjem u kome se navodi da su poruke na njenoj ambalaži utemeljene. Danone je naveo da ulaže u reciklažu, dok se kompanija Nestle se još uvek nije oglasila.

 
Termin "zeleno pranje" ("greenwashing") se koristi kada kompanije lažno označavaju svoje proizvode kao ekološki prihvatljive. To može da zbuni potrošače koji veruju da kupovinom tih proizvoda pomažu životnoj sredini.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.