Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tajvan podigao borbene avione da upozori kineske letelice - | K-013 Portal
entoni blinken, kina, tajvan, pelosi

Tajvan podigao borbene avione da upozori kineske leteliceTajvan je podigao svoje borbene avione u znak upozorenja za 49 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu vazdušne odbrane, saopštilo je danas tajvansko ministarstvo odbrane.

U saopštenju ministarstva se dodaje da su kineski avioni prešli liniju razdvajanja dve strane u Tajvanskom moreuzu, prenosi Rojters.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je nešto ranije danas da u kineskim vežbama u Tajvanskom moreuzu učestvuje ukupno 68 vojnih aviona i 13 brodova mornarice.

Kako je ministarstvo navelo u saopštenju, neki od njih su "namerno" prešli u nezvaničnu tampon zonu koja razdvaja dve strane, preneo je Rojters.

Tajvansko ministarstvo istovremeno je osudilo Kinu, navodeći da su kineske oružane snage "ozbiljno narušile" status kvo i ugrozile vodeni i vazdušni prostor Tajvana.

Šef tajvanske diplomatije osuđuje kineske vežbe

Šef tajvanske diplomatije Džozef Vu osudio je kineske vojne vežbe u blizini Tajvana i stao u odbranu posete predsednice američkog Kongresa Nensi Pelosi.

entoni blinken, kina, tajvan

On je u intervjuu za BBC kazao da je poseta Pelosi "izuzetno značajna", kao i da reakcija Kine na to u vidu vojnih vežbi neće sprečiti Tajvan da i dalje poziva u posetu demokratske političare.

Vu je takođe upozorio da kineske teritorijalne pretenzije sežu znatno dalje od Tajvana.

"Veoma je značajno što je važan lider kao što je predsednica Kongresa SAD Pelosi imala priliku da poseti Tajvan. To omogućava međunarodnoj zajednici da shvati da je Tajvan demokratija", kazao je Vu i dodao da je Kina dugo vremena nastojala da međunarodno izoluje Tajvan.

Blinken: Kineske vojne vežbe predstavljaju eskalaciju

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da kineske vojne vežbe usmerene ka Tajvanu, uključujući i projektile ispaljene ka japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, predstavljaju eskalaciju.

Kineske vojne vežbe pokrenute su nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posetila Tajvan u utorak.

entoni blinken, kina, tajvan

"Kina je odabrala da preterano reaguje i iskoristi posetu Pelosi kao izgovor da pojača provokativne vojne aktivnosti u i oko Tajvanskog moreuza", kazao je Blinken na konferenciji u glavnom gradu Kambodže, Pnom Penu.

Blinken je, takođe, rekao da se SAD čvrsto solidarišu sa Japanom nakon "opasnih akcija koje je Kina preuzela", preneo je AP.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.