Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tri nagrade za Srbiju u disciplini „Armija kulture” na Međunarodnim vojnim igrama - | K-013 Portal
vojne igre u rusiji, armija kulture

Tri nagrade za Srbiju u disciplini „Armija kulture” na Međunarodnim vojnim igramaPredstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u disciplini „Armija kulture“ na Međunarodnim vojnim igrama u Ruskoj Federaciji, osvojili su tri značajne nagrade – jedno prvo i dva treća mesta na takmičenju na kome se predstavljaju istorija, tradicija i nacionalna kultura, muzika i folklor zemalja učesnica.

Nastup srpskog tima na svojevrsnoj smotri kulture i bogatstva različitosti na ovogodišnjim vojnim igrama organizovala je Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, a nacionalnu kulturu i muziku naše zemlje predstavili su predstavnici Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Vojnofilmskog centra „Zastava film“ i Medija centra „Odbrana“, uz članove KUD „Dimitrije Koturović“ i istaknute vokalne soliste.

Prvo mesto u originalnom predstavljanju i izvođenju kompozicija na ruskom jeziku, na takmičenju ”Armija kulture” koje je od ove godine zvanična disciplina Međunarodnih vojnih igara pripalo je mladom solisti baritonu Milanu Obradoviću.

Treće mesto u konkurenciji ženskih vokala pripalo je solistkinji Mini Gligorić, koja je već na samom početku takmičenja privukla pažnju publike.

Treće mesto u konkurenciji petominutnog muzičkog kolaža kojim se predstavljala svaka od 20 zemalja učesnica, po glasovima publike pripalo je čitavoj muzičkoj ekipi Srbije koju su, osim nagrađenih solista činili i major Duško Stamenković na klarinetu i zastavnik prve klase Branislav Ivković na harmonici iz Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane ”Stanislav Binički”, kao i igrači KUD „Dimitrije Koturović“ - Aleksa Ostojić, Jana Simić, Anđela Marković i Jovan Krstić.

Dobro osmišljeno petominutno predstavljanje Srbije u parku ”Patriot”, gde je publika uživala u srpskom folkloru i Vranjanskoj sviti, melodijama ”Tamo daleko” i ”Ovo je Srbija”, rezultiralo je i brojnim glasovima koji su nastup muzičara iz Srbije, odveli na visoko treće mesto.

Ekipu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na takmičenju u disciplini ”Armija kulture” predvodio je potpukovnik Goran Ikonić, direktor VFC "Zastava film".

- Naša zemlja je, uz ostale učesnike, na svom štandu u Domu družbe, na poligonu Alabino predstavila osobenosti svoje istorije, tradicije i nacionalne kulture, a u takmičarskom i revijalnom delu, umetnici su pesmom i igrom prikazali muzičku i folklornu tradiciju – onako kako to Srbija zaslužuje. Nagrade koje smo osvojili su potvrda za to – istakao je potpukovnik Ikonić.

20210901 194346 1630515461

Najmlađa disciplina, prvi put ove godine uvedena u zvanično takmičenje na Međunarodnim vojnim igrama „Armija kulture“, okupila je i najveći broj učesnika - 20 zemalja. U Domu prijateljstva u okviru izložbene delatnosti, a u Centralnom domu ruske armije muzičkim numerma, svoju kulturu predstavili su i Azerbejdžan, Angola, Jermenija, Belorusija, Burkina-Faso, Venecuela, Vijetnam, Indija, Iran, Kazahstan, Kina, Laos, Mali, Mjanmar, Rusija, Srbija, Sirija, Tadžikistan, Uzbekistan i Šri Lanka.

Snaga lepote različitosti kultura, običaja, jezika, pisma, muzike, podneblja činili su pravo bogatstvo discipline ”Armija kulture”.

(K-013)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.