Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Turska istupila iz sporazuma o zaštiti žena od nasilja - | K-013 Portal

Turska istupila iz sporazuma o zaštiti žena od nasilja

sporazum o zastiti zena od nasilja

Predsednik Turske Redžep Taip Erdogan odlučio je da ta zemlja istupi iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena uprkos apelima aktivista koji taj dokument vide kao ključni instrument u borbi protiv rastućeg porodičnog nasilja.

Iako je u Turskoj evidentiran porast nasilja u porodici tokom protekle godine, zvanična Ankara odlučila je da istupi iz sporazuma koji je pod pokroviteljstvom Saveta Evrope usaglašen u Istanbulu i koji je Turska potpisala 2011. godine.

"Ženska prava su zagarantovana našim zakonima, pre svega Ustavom. Naš pravosudni sistem je dinamičan i dovoljno snažan da primenjuje nove zakonske mere kada je to potrebno", izjavila je ministarka za porodicu, rad i socijalnu politiku Turske Zehra Zumrut, ne navodeći precizno iz kojih je razloga Turska odlučila da istupi iz međunarodnog sporazuma.

Međutim, turski konzervativni krugovi, koji se protive rodnoj ravnopravnosti, smatraju da međunarodni sporazum podriva porodičnu strukturu, ohrabruje nasilje i promoviše homoseksualnost.

Kritičari upozoravaju da će ovaj potez zvanične Ankare dodatno udaljiti Tursku, koja teži ulasku u EU, od evropskih vrednosti.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS