Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Istanbulu otvoren obnovljeni Ataturkov kulturni centar - | K-013 Portal

U Istanbulu otvoren obnovljeni Ataturkov kulturni centar

ataturk kulturni centar, turska

Obnovljeni Ataturkov kulturni centar (Atatürk Kültür Merkezi), otvoren je večeras u Istanbulu, povodom 98. godišnjice osnivanja moderne države Turske.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je na otvaranju da je to poslednje mesto gde se najjasnije vidi slika stare i nove Turske.

"Nećemo dozvoliti nijednoj prepreci, zamci i nijednom napadu da nas spreče da ostvarimo ciljeve koje smo postavili za stogodišnjicu osnivanja naše Republike (2023)", dodao je Erdogan.

Zgrada je izgrađena 1969. godine, sa namerom da bude glavna scena Državne opere i baleta i Nacionalno pozorište, a posle velikog požara 1970. godine obnovljena je i preimenovana u Ataturkov kulturni centar (AKM) i pod tim imenom bila je prepoznata kao centralno čvorište za scenske umetnosti.

Vrata kulturnog centra bila su zatvorena za posetioce gotovo deceniju, od 2008. do 2018. godine, kada je postojeći centar srušen kako bi se započela izgradnja nove zgrade.

U potpunosti renovirani Ataturkov kulturni centar čini 14 spratova ukupne površine 49.000 kvadratnih metara i da sadrži modernu pozorišnu salu za 802 posetioca, kao i opersku salu koja može da ugosti čak 2.040 ljubitelja opere i orkestar od više od 100 izvođača.

Centar ima izložbeni prostor, biblioteku, bioskop, konferencijsku salu, prodavnice, kafiće i restorane, a sve hale opremljene su najkvalitetnijim materijalima za akustične, zvučne, svetlosne i vizuelne sisteme. Ekološki pristup gradnji centra ogleda se u sistemu zelenog krova dizajniranog tako da maksimizira dnevnu svetlost i štedi upotrebu električne energije.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.