Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ukrali pesak sa plaže, preti im šest godina zatvora - | K-013 Portal

Ukrali pesak sa plaže, preti im šest godina zatvora

Pesak

Paru iz Francuske koji je u automobilu nosio 40 kilograma peska sa Sardinije, preti kazna od šest godina zatvora.

Kažu da su pesak hteli da odnesu kući kao „suvenir“ i da nisu znali da čine prekršaj. Slavni beli pesak sa Sardinije smatra se javnim dobrom. Odnošenje ovog peska sa ostrva je strogo zabranjeno.

Godinama su se meštani žalili na krađu prirodnih dobara kao što je pesak. Paru preti kazna od jedne do šest godina u zatvoru zbog krađe imovine u javnoj svojini.

Trgovina peskom, šljunkom i školjkama proglašena je nezakonitom 2017. godine. Oni koji se ipak usude da trguju, najčešće plaćaju novčanu kaznu koja može biti i 3.000 evra. Policija je pesak pronašla u prtljažniku auta. Francuzi su pesak sipali u 14 plastičnih flaša. Zaustavljeni su kada su pokušali da se ukrcaju na trajekt koji je iz Porto Toresa kretao ka francuskom gradu Tulonu.

Posetiocima je pristup čuvenoj ružičastoj plaži na ostrvu Budeli zabranjen 1994. godine. Zvaničnici su zabrinuti zbog toga što nekoliko tona dragocenog peska svake godine nestane sa ostrva.

Turisti – uglavnom Evropljani, ali i neki Italijani – pakuju ga u flaše, a zatim prodaju na onlajn aukcijama.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.