Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Uragan „Ida” udario na Kubu, preti Luizijani razornom snagom - | K-013 Portal

Uragan „Ida” udario na Kubu, preti Luizijani razornom snagom

uragan ida, kuba

Uragan Ida pogodio je danas Kubu, a preti da razornom snagom tokom vikenda pogodi i saveznu američku državu Luizijanu zbog čega je naređena evakuacija u glavnom gradu Nju Orleansu i širom priobalnog područja.

Ida je danas naglo ojačala i prešla iz nivoa tropske oluje u uragan, noseći sa sobom vetrove brzine 128 kilometara po času dok je prelazila preko zapadne Kube ka Meksičkom zalivu.

Američki Nacionalni centar za uragane predviđa da će Ida ojačati u izuzetno opasan uragan četvrte kategorije sa vetrovima jačine 225 kilometara na čas, pre nego što u subotu pogodi obalu juga SAD, prenosi AP.

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel naredila je da se evakuišu svi koji žive van sistema nasipa koji štite grad od poplava.

Ona nije precizirala koliko ljudi živi u tim delovima, ali je upozorila građane koji imaju zdravstvene probleme i druge specijalne potrebe da brzo napuste ugroženo područje.

Latoja Kantrel je rekla da je oluja za kratko vreme mnogo ojačala i da nije moguće narediti obaveznu evakuaciju za ceo grad jer nema vremena.

Gradski zvaničnici upozorili su građane da budu pripremljeni na duže prekide struje i zatražili od starijeg stanovništva da razmotre evakuaciju.

Gradonačelnica Baton Ruža Šeron Veston Brum proglasila je vanrednu situaciju i rekla da je grad rasporedio vreće s peskom na osam strateških lokacija pripremajući se za dolazak oluje, dodaje Glas Amerike.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards proglasio je vanredno stanje u četvrtak, a u petak rekao da je od predsednika SAD Džozefa Bajdena zatražio federalno proglašenje hitne situacije i pre nego što Ida stigne do američkog tla.

"Postoji sve veći rizik od olujnih udara opasnih po život, oštećujućih uraganskih vetrova i obilnih padavina u nedelju i ponedeljak, posebno duž obale Luizijane", upozoravaju iz centra za uragane.

Očekuje se da će oluja pogoditi Luizijanu na isti dan kao i uragan Katrina pre 16 godina, kada je opustošen veliki deo obale.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.