Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VLADIMIR PUTIN POTPISAO: Možete ugasiti internet – imamo svoj model - | K-013 Portal

VLADIMIR PUTIN POTPISAO: Možete ugasiti internet – imamo svoj modelVLADIMIR PUTIN POTPISAO: Možete ugasiti internet – imamo svoj model

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namerava da stvori infrastrukturu za “suvereni” internet, što je Moskva predstavila kao nužnost za odbranu protiv spoljnih hakerskih napada, preneo je Index.hr. S druge strane, kritičari Kremlja to vide kao vid još veće cenzure.

“Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom”, rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne organizacije protiv cenzure Roskomsvoboda za DPA.

On objašnjava da se novim zakonom menjaju dosadašnji uslovi poslovanja u kojima su davaoci internet-usluga poslovali, odnosno uslovi slobodnog tržišta, a da se sada državi daje pravo da ih kontroliše kada hoće i koliko hoće.

Prema novom zakonu, internet-promet u Rusiji usmeravaće se putem čvorišta u zemlji, čija infrastruktura bi tek trebalo da se izgradi, dok se od internet-kompanija koje posluju u Rusiji očekuje da obezbede i instaliraju opremu potrebnu za uspešnu tranziciju.

Kritičari, takođe, upozoravaju da će zakon dovesti do cenzure širokog dela Interneta i omogućiti ruskim obaveštajnim agencijama veći nadzor korisnika interneta. Mnogi vide zakon kao deo ambiciozne vladine kampanje za sprečavanje korišćenja Interneta za organizovanje protesta ili podsticanje građanske neposlušnosti.

Sve to već je dovelo do toga da su brojne internet-stranice opozicije već blokirane u Rusiji, zbog čega je na hiljade ljudi protestovalo protiv zakona koji je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao još u maju.

Portparol Kremlja međutim tvrdi da Rusija ne želi da se isključi sa interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet. Ruski zvaničnici brane zakon i kao zaštitnu meru potrebnu da spreče SAD da ometaju Runet.

Zakon predviđa da bi, ukoliko ruski zvaničnici primete pretnje po bezbednost na mreži, državno telo za praćenje medija, Roskomnadzor u suštini mogao da preuzme kontrolu nad Internetom u Rusiji bez prethodne najave provajderima – i da filtrira sav internet saobraćaj u zemlji, navodi Radio Slobodna Evropa, a prenosi Beta.

(Beta)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.