Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zabeležena prva smrt povezana sa e-cigaretama - | K-013 Portal

Zabeležena prva smrt povezana sa e-cigaretama

Zabeležena prva smrt povezana sa e-cigaretama

Jedan pacijent je preminuo u Sjedinjenim Američkim Državama pošto se kod njega, kao rezultat pušenja e-cigareta, razvila teška bolest disajnih puteva, što je prvi takav smrtni slučaj u SAD, objavili su američki zdravstveni zvaničnici.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je saopštio da su u 22 američke savezne države do sada evidentirana 193 slučaja misteriozne teške bolesti pluća, koju lekari povezuju s upotrebom elektronskih cigareta. Oboleli su uglavnom tinejdžeri i mlađe osobe.

Osoba koja je umrla je prethodno bila hospitalizovana sa simptomima neobjašnjive bolesti koja je verovatno posledica korišćenja e-cigareta, rekla je dr Dženifer Lajden, glavni epidemiolog države Ilinois.

CDC je izneo podatak prema kojem u brojnim slučajevima korisnici e-cigareta inhaliraju THC, glavni aktivni sastojak kanabisa. Centar ističe da tačan uzrok bolesti za sada nije poznat, ali da svi slučajevi uključuju e-cigarete koje su neki oboleli koristili i za konzumaciju različitih proizvoda na bazi THC-a.

Istražitelji nisu objavili ni koji su proizvodi ili sastojci povezani sa svim slučajevima. Slučajevi su prijavljeni u dvomesečnom periodu, između 28. juna i 20. avgusta.

Ranije ove godine, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorila je na potencijalne probleme s e-cigaretama pošto je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste. 

Pušenje je trenutno u SAD na istorijski niskom nivou, ali su zdravstvene službe zabrinute zbog upotrebe e-cigareta, posebno među tinejdžerima.

(Hina)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.