Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zabranjeno kupanje u Hurgadi nakon što je ajkula usmrtila mladića, plivao na samo 30 metara od obale - | K-013 Portal

Zabranjeno kupanje u Hurgadi nakon što je ajkula usmrtila mladića, plivao na samo 30 metara od obale

ajkula, egipat, hurgada, zabranjeno kupanje

Egipatsko ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je da je tigar ajkula odgovorna za smrt dvadesettrogodišnjeg ruskog državljanina.

Tim iz ministarstva uspeo je da uhvati ajkulu, dodaje se u saopštenju i navodi da su lokalne vlasti zabranile plivanje, ronjenje i druge sportske aktivnosti u oblasti od severnog odmarališta El-Guna do južne granice zaliva Abu Soma.

Dr Jasmin Fuad ispred ministarstva za zaštitu životne sredine potvrđuje da je prevencija aktivnosti uvedena u skaldu sa međunarodnim protokolima koji se primenjuju u slučaju ovakvih incidenata.

onilac koji je stigao lice mesta neposredno nakon napada rekao je da su ljudi požurili da pomognu žrtvi nakon što je spasilac iz obližnjeg hotela podigao uzbunu. Nažalost, do preminulog Rusa kojeg je ajkula napala na samo 30 metara od obale, nisu stigli na vreme, prenosi Rojters.

Ruska novinska agencija TASS izvestila je da je ubijeni Rus rođen 1999. godine i da je živeo u Egiptu, odnosno da nije bio turista.

Egipatski mediji navode da će zabrana kupanja na plažama u Hurgadi i okolini biti zabranjena sve do nedelje. Dok je većina hotela istakla crvene zastavice, pojedini hoteli pak, drže žutu zastavicu, što znači da je kupanje dozvoljeno samo u plićaku.

Srpski turisti koji se trenutno nalaze u Hurgadi navode da su otkazani i svi fakultativni izleti na moru - snorkling, ronjenje i obilasci obližnjih ostrva.

Ministarstvo je takođe u saopštenju apelovalo da se poštuju uputstva i propisi koji se tiču prirodnih resursa u Crvenom moru radi bezbednosti kupača. To podrazumeva isključivo plivanje do bova, ali i izlazak iz vode najkasnije do 18 časova nakon čega je i po zakonu zabranjeno kupanje.

Podsetimo, i prošle godine početkom jula došlo je do dva napada u istom danu, a poginule su dve žene - rumunska i austrijska državljanka.

Zašto su ajkule u Crvenom moru postale agresivne

U Crvenom moru živi više od 40 različitih vrsta ajkula među kojima su najčešće grebenske, ali i crna i ajkula Longmanus. Crveno more je dom i velikih belih ajkula, bik i tigar ajkule. Međutim, napadi ajkula se retko dešavaju, a obično su posledica ljudske greške, rekla je u ranijem razgovoru za Euronews Srbija ihtiološkinja Prirodnjačkog muzeja Dubravka Vučić.

"Toliko je retko da ajkule danima plivaju u zalivu tako blizu plaži i da se kreću među kupačima", ističe sagovornica za Euronews Srbija.

Ove životinje prilaze obalama za vreme mresta tokom zime, ali nikako ne tokom najveće turističke sezone, budući da im buka koju kupači proizvode izuzetno smeta.

"Moguće je da ih privuku neki otpaci mesa koji su bačeni iz hotela, ili iz brodova. U ovom periodu, tokom velikih vrućina i one su glasnije i teže nalaze plen, tako da ih krv privlači", objasnila je tada.

Do napada obično dolazi kada ajkula pomeša plivače sa nekim drugim morskim sisarima, koji su na vrhu "njenog jelovnika", istakla je ihtiolog. Napadi ajkula na ljude su izuzetno retki zato što ove životinje ne mogu da svare ljudsko meso, odnosno uopšte nemaju enzime za tako nešto.

"To potvrđuje i priča s početka prošlog veka. Jedan ribar ulovio je tigar ajkulu i uspeo je živu da je odvede u uzgajalište u Australiji. Tu je ona provela par dana u zatočeništvu. Iako se dobro prilagodila, naglo je prestala da jede. Posle pet dana izbacila je istetoviranu ljudsku ruku. Na osnovu nje, zaključeno je da se radi o osobi koja je bila žrtva nekog kriminalnog napada i bačena u more i koja je nestala osam dana ranije. Tako je zaključeno da ajkula nema enzim kojim može da vari ljudsko meso, te u njenom genetskom kodu čovek uopšte ne postoji kao plen", ispričala je sagovornica.

Ona naglašava da ajkula kao jedan od najopasnijih predatora može da oseti ubrzan otkucaj srca. "Deo smo ove prirode i kada uđemo u more, mi smo samo gosti u njenoj kući", dodala je.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city