Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zaharova: Nemačka umešana u unapred planirani rat protiv Rusije - | K-013 Portal

Zaharova: Nemačka umešana u unapred planirani rat protiv Rusije

zaharova, nemačka, umešanost, ukrajina

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da je odluka da se Ukrajini pošalju tenkovi "leopard 2" potvrda umešanosti Nemačke u "unapred planiran rat protiv Rusije".

Kako je napisala na svom Telegram nalogu, ako se tome dodaju navodi bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da je Zapad jačao Ukrajinu i da nije obraćao pažnju na sporazume iz Minska, onda je reč o "unapred planiranom ratu protiv Rusije".

"Nemojte kasnije da kažete da za to niste čuli", navela je Zaharova.

Šef ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti u Beču Konstantin Gavrilov je saopštio da će Moskva isporuku granata sa uranijumskim punjenjem zapadne proizvodnje smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi, "sa svim posledicama koje iz toga proizilaze".

Kako prenosi ruska novinska agencija RIA, on je rekao da zna da su tenkovi "leopard 2" i borbena vozila Bredli i Marder naoružana projektilima sa uranijumskim jezgrom.

"To dovodi do kontaminacije područja, kao što se desilo u Jugoslaviji i Iraku. Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašinerije da ne podstiču nuklearne provokacije i ucene", rekao je Gavrilov.

On je ocenio da su zapadne zemlje primorale Nemačku na odluku da prebace tenkove u Ukrajinu.

"Saveznici Berlina su prvo zapretili Berlinu međunarodnom izolacijom u slučaju da odbiju da isporuče tenkove. Zatim je niko drugi do predstavnik Stejt departmenta Ned Prajs objavio 'najnoviju vest' o upućivanju nemačke 'zveri' ka Kijevu. Tako se stvara transatlantska 'solidarnost', naveo je on.

Gavrilov je dodao da je Berlin odlučio da "nemački tenkovi sa krstovima na šasiji ponovo napadaju ruske vojnike", i dodao da će ruska vojska, kao i do sada, uništiti to NATO naoružanje.

Ranije danas Nemačka je odobrila slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja, prenosi Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Nemačka uvek biti na čelu podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, ali će se truditi da osigura da sukob ne eskalira toliko da se u njega uključi NATO.

Ukrajini će u prvom paketu biti dopremljeno 14 "leoparda" iz nemačkih vojnih rezervi, a Nemačka će takođe obezbediti logistiku i municiju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je "iskreno zahvalan" Nemačkoj i kancelaru Olafu Šolcu zbog "važne i pravovremene" odluke Berlina da Kijevu isporuči tenkove "leopard 2"

"Glavni borbeni tenkovi Nemačke, osim toga što će povećati našu odbrambenu sposobnost, daju i zeleno svetlo partnerima da pošalju slično naoružanje. Upravo sam o ovome razgovarao telefonom sa Olafom Šolcom", napisao je Zelenski na društvenoj mreži Tviter.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.