Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Žan-Lik Godar završio život eutanazijom - | K-013 Portal

Žan-Lik Godar završio život eutanazijom

zan lik godar

 Francusko-švajcarski reditelj Žan-Lik Godar (Jeqan-Luc Godard) otac ‘Novog talasa’, koji je umro danas u 92. godini pribegao je asistiranom samoubistvu, potvrdio je savetnik porodice.

„Godar je pribegao potpomognutom dobrovoljnom odlasku koje je legalno u Švajcarskoj posle ‘više invalidnih patologija’ prema navodima medicinskog izveštaja“, rekao je savetnik porodice Patrik Žanre potvrdjujući informaciju objavljenu u listu Liberasjon (Liberation).

Francusko-švajcarski reditelj, najznačajniji predstavnik francuskog „Novog talasa“, filmovima „Do poslednjeg daha“ (1959) i „Prezir“ (1963) napravio je revoluciju u filmskoj istoriji.

Godar je režirao i filmove „Živeti svoj život“, „Neobična banda“, „Ludi Pjero“, „Alfavil“, „Muški rod – ženski rod“ i „Film socijalizam“.

Potpomognuto samoubistvo je dozvoljeno u Švajcarskoj pod odredjenim uslovima. U načelu u tome nema prava da učestvuje osoba ili organizacija podstaknuto „egoističnim motivima“, ali organizacije kao što je Exit pružaju mogućnost asistiranog samoubistva u okviru medicinskog kodeksa. Ta organizacija je ispratila gotovo 1.400 ljudi u smrt u 2021.godini, a poslednjih godina praksa asistiranog ubistva raste u Švajcarskoj.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.