Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evo kako da najlakše i najbrže stignete do Grčke - | K-013 Portal
putovanje u grcku, grcka

Evo kako da najlakše i najbrže stignete do GrčkeGrčka je vodeća turistička zemlja na Balkanu, ali i jedna od najposećenijih destinacija u Evropi kada je u pitanju letnji turizam. Odlično je povezana drumskim saobraćajnicama sa zemljama u regionu i Evropi, ali i linijama avio saobraćaja sa ostatkom sveta.

Do svog omiljenog letovališta u zemlji Helena turisti mogu stići svim vrstama prevoza. Kada govorimo o drumskom saobraćaju, koji koristi najveći broj naših turista, možemo reći da su putevi uglavnom dobri, dobro obeleženi i veoma je jednostavno snaći se. Jedino što u letnjoj sezoni na glavnim putnim pravcima možete očekivati pojačan intenzitet saobraćaja i gužvu, pogotovo na graničnim prelazima.

U narednom tekstu pokušaćemo da odgovorimo na neka pitanja koja najviše zanimaju turiste koji iz Srbije kreću put Grčke. Tu pre svega mislimo na vrstu prevoza i pravac kojim ćete najbrže stići do Grčke, a saznaćete i koje su cene putarina i šta vam je od dokumenata potrebno, pa čak i to koju hranu smete poneti. Pročitajte.

Vrste prevoza do Grčke koje možete koristiti

Osim sopstvenim automobilom, do Grčke možete stići i tako što ćete iznajmiti vozilo, zatim autobusima turističkih agencija i redovnim linijama prevoznika, vozom, ali i avionom. Evo nekih osnovnih informacija za svaki od ovih vidova prevoza.

Sopstveni prevoz

Najveći broj turista iz Srbije putuje do Grčke sopstvenim vozilom. Pored toga što je komfor veći nego kada putujete autobusom, prednost je i što na letovanju možete obići različita odredišta, a ne samo mesto u kojem ste smešteni. Ipak, imajte na umu da ćete taj komfor morati da platite više, kroz cenu goriva i putarina. Sa druge strane, na more idete da uživate u kupanju i odmaranju ispod suncobrana na ležaljkama, pa je sasvim normalno da sebi priuštite i veći komfor uz nešto veće troškove.

Rent a car

Sve veći broj ljudi danas koristi usluge rent a car agencija kada kreće na more. Ovo se posebno odnosi na naše ljude koji rade u inostranstvu i koji u svoju domovinu dolaze avionom. Rent a car agencije u Srbiji pružaju mogućnost onlajn rezervacije vozila koje će klijenta sačekati na željenom mestu i u željeno vreme.

Tako na primer, rent a car agencije iz Niša nude opciju da automobil čeka klijenta na aerodromu Konstantin Veliki, odmah nakon sletanja aviona. Dakle, putnici neće morati da idu do agencije i troše svoje dragoceno vreme, i moći će odmah da nastave put. Više detalja o iznajmljivanju vozila u Nišu možete pogledati na ovoj web stranici.

Što se cene iznajmljivanja vozila tiče, ona zavisi pre svega od klase automobila, ali i od broja dana na koji rentirate vozilo. Naravno da su automobili niže klase jeftiniji i njihovo iznajmljivanje se kreće od oko 12 evra po danu, dok za limuzine sa većim komforom treba izdvojiti oko 40 evra po danu najma. Takođe, uz iznajmljivanje samog automobilla, tu je i niz dodatnih usluga. Na primer, ako na more idete sa malom decom možete iznajmiti i sedišta za njih, kao i navigaciju, što će vas dodatno koštati.

Rentiranje automobila na period duži od deset dana ne samo da će vam biti jeftinije po danu, već ćete za vreme odmora imati dovoljno vremena i za dodatne aktivnosti, kao što je poseta prijateljima, ili nekim znamenitostima Niša ili Beograda, ukoliko to budete hteli.

Avio prevoz

Poslednjih godina, posebno od kada su na naše aerodrome “sletele” low cost avio kompanije, sve veći broj turista koristi ovaj vid prevoza do Grčke i njenih ostrva. Sa tri naša aerodroma možete leteti do Grčke, i to iz Beograda, Niša i Kraljeva.

Aerodrom Morava kod Kraljeva ima samo liniju do Soluna i to samo tokom letnje sezone.

Kada je u pitanju Beograd, sa aerodroma Nikola Tesla možete leteti do Atine, Kefalonije, Krita, Santorinija, Rodosa, Samosa, Skijatosa, Soluna i Zakintosa. Kompanije koje obavljaju ove letove su Air Serbia, Aegean Airlines, Wizz Air, s tim što naša nacionalna avio kompanija drži većinu ovih linija. 

Iz Niša sa aerodroma Konstantin Veliki možete leteti do Atine (Air Serbia) i Krfa (Ryan Air). Prema aktuelnom redu letenja ovi letovi se odvijaju sredom i nedeljom. Naravno, ukoliko sletite na niški aerodrom a želite da produžite put Grčke bez zadržavanja u Nišu, možete iznajmiti auto koji će vas sačekati na aerodromu. Rent a car agencije vam ostavljaju i takvu mogućnost. Pa ukoliko želite da istražujete plaže i okolinu mesta u kojem letujete rentiranje vozila može biti prilično dobra ideja.

Ukoliko pak imate dosta slobodnog vremena, možete i posetiti Niš i osetiti duh starog grada u Kazandžijskom sokačetu, obići Nišku tvrđavu ili probati niške specijalitete u kafanama i restoranima u Nišu. Naveći grad na jugu Srbije zaista ima puno vrhunskih restorana i kafana,a neki od najpoznatijih ugostiteljskih objekata su restoran Stambolijski, Galija, Biser, Kod Rajka, Dva jarana, Beli bagrem i mnogi drugi.

Autobuski prevoz

Autobuski prevoz uglavnom koriste turisti koji već imaju uplaćene aranžmane i smeštaj preko neke turističke agencije. Proporcionalno veličini gradova i najveći broj turističkih agencija koje svoje klijente prevoze do Grčke su iz Beograda, Niša i Novog Sada. Sa druge strane, postoje i redovne autobuske linije do grčkih gradova, pre svega do Soluna, kao najbližeg. Karta u jednom pravcu od Niša košta oko 6.000 dinara dok je povratna oko 10.000. Međutim, u špicu turističke sezone ponekad je teško pronaći slobodno mesto, pa je naš savet da na vreme rezervišete autobuske karte.

Voz

Na svojoj zvaničnoj stranici, kompanija Srbija Voz je saopštila da od 1. juna kreće sa redovnom linijom Beograd - Solun (Međunarodni voz Hellas). Polazak je po redu vožnje predviđen za 18:35 iz Beograda a dolazak u Solun narednog dana u 10:05 (po grčkom vremenu). Međutim, treba napomenuti da na sajtu Železnica Srbije stoji informacija da će zbog građevinskih radova na prugama u Grčkoj putnike na relaciji Đevđelija - Solun i Solun - Đevđelija prevoziti autobusi u organizaciji grčke železnice.

Ako ste ranije došli u Niš pa imate dan pauze dok ne krene voz za Solun, možete prenoćiti u nekim od hotela ili hostela koji vam u gradu na Nišavi stoje na raspolaganju. Dva najpoznatija hotela koja nude smeštaj i prenoćište ali i druge usluge poput spa centra ili fitnes sale su Ambasador i New City. Takođe, ukoliko ste propustili da kupitte ili ponesete kupaće kostime ili neke druge rekvizite za more i plažu, na raspolaganju vam je jedan od najmodernijih tržnih centara u južnoj Srbiji, Delta Planet.

Kojim pravcem iz Srbije do Grčke?

U Grčku možete doputovati prolazeći kroz Severnu Makedoniju ili kroz Bugarsku. Evo detaljnijih informacija o tome. 

Put preko Severne Makedonije

Put kroz Severnu Makedoniju je najčešća opcija za odlazak u Grčku. S obzirom na veliki broj odredišta u Grčkoj, mi ćemo vam reći samo šta vas očekuje na putu do Soluna kao glavnog saobraćajnog čvora.

Na dvadesetak kilometara ispred Soluna, levo se odvajate za Halkidiki i Tasos, desno za Krf, Lefkadu, Pargu i Zakintos, dok pravo nastavljate za letovališta Olimpijske regije (Paralija, Leptokarija, Nei Pori) i nešto niže Volos, Pefki i Atinu.

Iz Beograda do graničnog prelaza Preševo razdaljina je oko 380 kilometara i za taj deo puta moraćete da platite putarinu od 1490 dinara, odnosno 13 evra za automobile sa stranim tablicama. Podsećamo da je maksimalna dozvoljena brzina na autoputu kroz Srbiju 130km/h. Ukoliko putujete iz Niša, do graničnog prelaza Preševo imate oko 150 kilometara a cena putarine koju ćete morati da platite kreće se od 590 do 640 dinara, u zavisnosti na kojoj rampi izlazite na autoput.

U Severnu Makedoniju možete ući i preko graničnog prelaza Prohor Pčinjski. Put je malo krivudaviji ali je okolina prelepa, pa oni koji žele da uživaju u prirodnim pejzažima mogu krenuti ovom trasom. Osim toga, na ovom prelazu i gužve su često znatno manje.

U Republiku Severnu Makedoniju ulazite na graničnom prelazu Tabanovce ili Pelince (ako idete na prelaz Prohor Pčinjski). Najveći broj turista koji idu ka Grčkoj se kreću ka Đevđeliji i graničnom prelazu Bogorodica. Ovim putem kroz Severnu Makedoniju preći ćete oko 165km i pet naplatnih rampi na kojima ćete morati da platite putarinu od 380 denara ili oko 8 evra ukupno. S obzirom na preopterećenost graničnog prelaza Bogorodica odnosno Evzoni (na ulazu u Grčku), nemojte se iznenaditi ukoliko čekate i duže od 90 minuta.

Alternativa za ulazak iz Severne Makedonije u Grčku je preko graničnog prelaza Dojran. Ukoliko se odlučite za ovaj pravac moraćete da se odvojite kod Demir Kapije.

Napominjemo da vam je za prolaz kroz Severnu Makedoniju osim pasoša i vozačkih isprava potreban i zeleni karton i naravno ovlašćenje ako upravljate vozilom koje nije vaše ili vlasnik nije sa vama u vozilu. Cene goriva, za razliku od prethodnih godina, su ovog leta gotovo iste kao u Srbiji, tako da je sasvim svejedno gde ćete napuniti rezervoar. Imajte na umu da je cena goriva u Grčkoj dosta viša, pa rezervoar obavezno dopunite na nekoj pumpi u Severnoj Makedoniji.

Put preko Bugarske

Druga opcija koju turisti iz Srbije često koriste je put preko Bugarske. Od Beograda do graničnog prelaza Gradina preći ćete oko 335km i platiti putarinu, ako putujete automobilom, od 1310 dinara ili 11,5 evra za vozila sa stranim tablicama. Za one koji putuju iz Niša cena putarine će iznositi oko 400 dinara, zavisno gde se priključujete na autoput. Do graničnog prelaza Gradina ima oko 100km, za šta će vam biti potrebno oko sat vremena vožnje.

Za razliku od Severne Makedonije, za prolazak vozilom kroz Bugarsku neće vam biti potreban zeleni karton, ali ćete biti u obavezi da kupite vinjetu. Za sedam dana vinjeta košta 15 leva ili 8 evra a za mesec dana 30 leva, odnosno 15 evra. Cena goriva u Bugarskoj je trenutno slična kao i u Srbiji.

Pre nego što damo završnu reč, da dodamo informaciju da je najavljeno i ukidanje rominga između Srbije i Grčke i da će se međunarodni razgovori između ove dve zemlje tarifirati kao domaći pozivi.

Što se tiče hrane i namirnica, s obzirom na to da je Grčka članica Evropske Unije, nije dozvoljeno unositi mlečne i mesne proizvode iz zemalja koje nisu članice EU. Sveže voće i povrće smete poneti (do 5 kg), mleko u prahu za bebe (do 2kg) kao i istu količinu hrane za kućne ljubimce ako i oni idu sa vama. Voda, čokolada, upakovane testenine i keks se mogu preneti preko granice. Takođe je dozvoljeno samo 40 cigareta (dve kutije) ili maksimalno 50 grama duvana i jedan litar žestokog pića (sa više od 22% alkohola). U suštini u špicu sezone malo je verovatno da će vas carinski službenici zaustaviti i tražiti nedozvoljenu hranu. To obično rade samo kada ima manje gužve.

Nadamo se će vam informacije koje smo vam dali biti od koristi kada budete odlučivali kojim prevoznim sredstvom i kojom rutom ćete krenuti put grčkih mora. Dobro isplanirajte put i vozite pažljivo, a mi se nadamo da ćete se lepo provesti. Srećan put! 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.