Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evropa ukinula sva ograničenja putovanja zbog kovida - | K-013 Portal
kovid mere, evropska unija, putovanja

Evropa ukinula sva ograničenja putovanja zbog kovidaVeće Evropske unije pozvalo je juče sve države članice da uklone preostala ograničenja putovanja zbog koronavirusa i omoguće punu slobodu kretanja unutar bloka.

Kako je navedeno u saopštenju, u novim preporukama je navedeno da države članice ne bi trebalo da nameću bilo kakva ograničenja koja se tiču javnog zdravlja. Međutim, na snazi ipak ostaju neke mere zaštite u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

U ovom slučaju, kako je istaknuto, države bi trebalo da uvode mere poput vakcinacije, dokaza o testiranju ili prebolevanju…

Kako prenosi Šengen viza info, u slučaju da se u nekoj trećoj zemlji ili bilo gde na svetu otkrije opasna varijanta virusa korona, državama članicama je ostavljena sloboda da uvode hitna privremena ograničenja putovanja.

- Takva ograničenja bi trebalo da važe 21 dan ukoliko država članica ne odluči drugačije, navedeno je u preporukama Veća EU. Španija je , inače, bila poslednja zemlja koja je 21. oktobra ukinula kovid ograničenja za putnike van EU. Isto su učinile i vlasti Luksemburga, a to su bile dve poslednje zemlje u Evropi koje su još imale ograničenja za putovanja. Da podsetimo, pandemija koronavirusa uticala je na sve u Evropi, ali posebno je pogodila turizma, pošto su u martu 2020. godine obustavljena sva putovanja u Evropu, unutar i van nje. Ovaj sektor se još nije oporavio, a predviđa se da bi do kraja sledeće godine trebalo da dostigne 75 odsto rezultata iz 2019. godine. Prema podacima Evropske komisije za putovanja, najbolje se opravlja aviosaobraćaj, a broj letova je u avgustu ove godine bio samo za 11 odsto manji od rekordnih rezultata iz 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.