Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Letovanje na Maldivima – luksuzan početak Nove godine - | K-013 Portal
letovanje na maldivima, docek nove godine, maldivi

Letovanje na Maldivima – luksuzan početak Nove godineNe postoji glamurozniji način da se započne Nova godina od putovanja, zar ne? Ako je to još i neka daleka i egzotična destinacija poput Maldiva, sve nagoveštava uspešnu godinu. Planiranje letovanja usred zime se čini kao odlična ideja kada su u pitanju maldivska ostrva.

Nije slučajno što se ovaj komadić raja na zemlji naziva Menhetnom Indijskog okeana. Ako vaš izbor za putovanje budu Maldivi, oduševiće vas peščane plaže, netaknuta priroda i luksuz hotela. Na jednom mestu možete pronaći idealan spoj kosmopolitskog duha i tropskog ambijenta. Beli pesak, tirkizna voda i brojne lokacije za nadrealno lepo iskustvo ronjenja privlače turiste iz celog sveta na ova prelepa ostrva. Predstavljamo vam zanimljiva mesta na Maldivima koja će vas potpuno opčiniti. Pročitajte.

Male – jedna od najmanjih prestonica na svetu

Odlazak na Maldive je nezamisliv bez obilaska Malea, glavnog grada ove države i jednu od najmanjih prestonica na svetu. U ovoj metropoli živahne atmosfera sačekaće vas brojne prirodne lepote i impresivna zdanja. Arhitektura grada se opisuje kao “morska kultura”, pa tako lutajući šarmantnim uličicama Malea možete naići na živopisne pijace, prodavnice i brojne kulturne znamenitosti poput Nacionalnog muzeja, Make Hukuru džamije i Velike Petak džamije od belog mermera sa zlatnom kupolom.

Kada ste u Maleu, možete se izgubiti pazareći na ribljoj pijaci ili isprobati vožnju podmornicom. Jedna od atrakcija je svakako šetnja Sultanovim parkom pored jezera okruženih belim ljiljanima.

Ostrvo Vadu i more zvezda

Mnogi će reći da se najlepša i najbolja odmarališta na Maldivima nalaze u okviru atola Ra, gde se nalazi i ostrvo Vadu. Poznato po prirodnom fenomenu More zvezda, jedno je od posećenijih u regionu. Iako je predivno danju, lepota ovog ostrva do izražaja dolazi noću kada nastaje pravi spektakl. Naime, voda oko ostrva zna da pod mesečinom zasija u blistavo plavoj boji dok reflektuje zvezde. Voda dobija ovaj neverovatan izgled zbog fitoplakntona koji sijaju u mraku.

Kuredu – ostrvo sa Instagrama

Kuredu je dragulj atola Lavijani, nalazi se na severu arhipelaga Maldiva i ima oblik bumeranga. Ako ste ikada opčinjeno pregledali na Instagramu fotografije maldivskih ostrva, sva je prilika da ste se divili upravo kolibama od bambusa na kristalnim vodama oko ovog ostrva. Bungalovi iznad vode, sa malim verandama i fantastičnim pogledom sasvim izvesno pružaju odmor zbog kog čitav svet obožava Maldive.

Raj za ronioce – Banana greben i Riblja glava

Jedan od prvootkrivenih grebena na Maldivima i ujedno jedan od najlepših za ronjenje je Banana greben. Prepoznatljiv po čudesnim liticama i koralima maestralne lepote, ovaj deo maldivskih ostrva je posebno privlačan za ronioce i zbog barakuda i ajkula čije je stanište. Čak i početnici u ronjenju mogu da uživaju u ovim mirnim vodama koje karakteriše odlična vidljivost. Možete zaroniti na 5 metara ili ako ste smeliji i veštiji i u veće dubine i istražite podvodni svet na 30m.

Duž jugoistočnog zida grebena nalaze se brojne plitke pećine i pristup mekim koralima je najbolji, pa je ova strana najprivlačnija roniocima.

Pored Banana grebena, naročito popularno mesto za sve ljubitelje ronjenja je Riblja glava, koja se nalazi na atolu Severni Ari. Na svakoj listi najboljih ronilačkih svetskih lokacija naći ćete Riblju glavu i njene prelepe crne korale i podvodne stene i pećine. Ovo morsko područje je pod zašititom države, jer ga karakteriše zanimljiv pejzaž pod vodom i bogata flora i fauna. Naravno, najveća atrakcija je svakako mogućnost da uočite ajkule koje u ovim vodama obitavaju.

Plaža Male – polumeces za uživanje

Uz prelepe prirodne predele, Maldive krasi i veštačka plaža Male. Naime, jedna od omiljenih turističkih lokacija na maldivskim ostrvima je ova plaža koju je napravio čovek. Kao centar kulturnih i zabavnih dešavanja, ova plaža je mesto održavanja brojnih koncerata, festivala i sportskih događaja. Od skijanja na vodi, preko surfovanja, ovde možete isprobati sve vodene sportove. Na plaži u obliku polumeseca moguće je uživati u restoranima, kafićima ili se jednostavno opustiti na ležaljci i gledati u prelepu i kristalno čistu vodu.

Alimanta – oaza sa dozom luksuza

Luksuzne kabane, uređene plaže i autentična lepota divljih obala glavne su odlike turističkog ostrva Alimanta. Koralni grebeni, podvodne stene i nekoliko atraktivnih tačaka za ronjenje posebna su vrednost ovog ostrva. Ovde se nalazi i jedno od omiljenih ronilačkih mesta u Indijskom okeanu – Miaru Kandu, koje je poznato i kao popularna lokacija za noćno ronjenje.

Vožnja kanuom, jedrenje na dasci, duge pešačke ture za istraživanje prirodnih lepota ostrva samo su neki od razloga zbog kojih je Alimanta opravdano ponela epitet luksuzne oaze na Maldivima.

Dugin greben – šarenilo Maldiva

Raskoš biljnog i životinjskog sveta maldivskih ostrva posebno je uočljiva u predelu Duginog grebena. Ovaj greben se nalazi na atolu Severni Male i poznat je po brojnim šarenim i mekim koralima, po kojima je između ostalog i dobio ime. Pored raznolikih i raznobojnih korala za ovu oblast su karakteristične zanimljive ribe i neobična “dimnjak” pećina, duga 25 metara. Premda na Duginom grebenu možete doživeti lepotu Maldiva u punom sjaju, zbog jakih morskih struja se roniocima preporučuje da budu naročito oprezni.

Bandaara Kilhi – “Državno jezero”

Bandaara Kilhi je skriveni dragulj Maldiva, izdvojen od cele zemlje. To je jedno od dva slatkovodna jezera u Fuvahmulahu, ostrvskom atolu na Maldivima. Bićete oduševljeni predivnom lepotom ovog jezera – koje je takođe bogato skladište mnogih minerala. Meštani ovde više ne plivaju, postoji osmatračnica sa koje možete uživati u mirnoj lepoti jezera. Vlada ga je proglasila zaštićenim područjem, a i sam naziv znači “Državno jezero”. Okruženo gustom vegetacijom paprati, tropskog badema, stabala banana, kokosovih palmi i manga, Bandaara Kilhi je predivan pejzaž za posmatranje.

Na jezeru se nalazi i restoran za kompletno celodnevno uživanje, a možda je najbolje otići u posetu tokom zalaska sunca kada se pruža neverovatan pogled.

Maldivi su idealna destinacija za parove, uživanje sa društvom, ali i za porodični odmor sa decom. Nestvarno lepi predeli, uživanje na obali ili pod vodom dok proučavate korale i stene – priznaćete, nema lepšeg mesta za letovanje usred zime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.