Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počela naplata ulaznica za Hram Svetog Save: Kako će funkcionisati? - | K-013 Portal
turizam, hram svetog save

Počela naplata ulaznica za Hram Svetog Save: Kako će funkcionisati?Hram Svetog Save je najpoznatija destinacija za većinu turista koji posete Beograd, a od danas će turisti koji ga posete morati da plate ulaz.

Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra upravo za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje naplata ulaza.

Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko od zaposlenih u Hramu. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred Hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Svi će morati da plate da uđu u Hram Svetog Save?

Kao organizacione probleme vodiči navode to što se naplata uvodi pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, kao i to na koji način bi se vršila naplata i prebrojavanje na ulazu. Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate ulaziti individualno.

“Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite” tvrdi turistički vodič Milica Lenasi.

Koja je cena?

Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, ne postoji istaknuta cena i način plaćanja.

Euronews prenosi da je dobio nezvanične, ali pisane odgovore na ovu temu iz Sektora za turizam Hrama Svetog Save. Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista “bez obzira na nacionalnost i veroispovest”. Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.