Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sezona letnjih odmora pred nama: U koje zemlje sve možemo da putujemo bez ograničenja? - | K-013 Portal
godisnji odmor, letovanje, turizam

Sezona letnjih odmora pred nama: U koje zemlje sve možemo da putujemo bez ograničenja?Od Azurne obale, preko Koloseuma, pa do drevnog Akropolja, državljani Srbije ponovo mogu da obilaze evropske destinacije bez potvrde o vakcinaciji ili negativnog kovid testa.

Kako pandemija virusa korona jenjava, većina zemalja ukinula je ograničenja kada su u pitanju putovanja. Pored Mađarske i BiH koje su dugo bile dve jedine evropske države u koje se iz Srbije moglo putovati bez ijednog kovid uslova, ovog proleća Evropa se ponovo otvorila za turiste, piše Euronews Srbija.

Prema najnovijim promenama, od prvog juna putnici iz Srbije mogu da uđu bez kovid sertifikata u Tursku i na Kipar, dve popularne letnje destinacije, kao i u Italiju, državu koja je imala prilično rigorozne mere tokom prethodne dve godine pandemije. Sada su bele peščane plaže u Aja Napi, bučni bazari u Istanbulu i najbolji kapućino u centru Rima ponovo dostupni svima bez obzira na epidemijsku situaciju.

Međutim, i dalje postoji nekoliko država koje nisu ukinule ograničenja, a jedna od njih je izuzetno voljena i posećena destinacija među srpskim turistima.

Državljanima Republike Srbije nisu potrebni kovid sertifikat ili negativan PCR/antigenski test ukoliko putuju u bilo koju zemlju koja se graniči sa Srbijom – Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Severnu Makedoniju, Albaniju.

Isto tako bez kovid ograničenja može da se putuje i u Sloveniju, kao i u omiljenu letnju destinaciju na jugu Balkanskog poluostrva - Grčku. Sva ograničenja ulaska ukinuta su i za Nemačku, Austriju, Švajcarsku i Belgiju.

Kada je reč o Skandinavskim i severnim zemljama kovid ograničena ukinule su i Norveška i Švedska, odnosno Danska. Ista je situacija u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.

Pored toga, ovog leta putnici iz Srbije mogu slobodno planirati i jug Francuske, pošto ni ta zemlja ne zahteva kovid sertifikate ili testove pri ulasku.

U kojim državama su kovid ograničenja i dalje na snazi?

Malta

Od veoma posećenih destinacija od strane srpskih turista, Malta se našla kao jedna od zemalja koja i dalje nije ukinula kovid ograničenja. Državljanima Srbije je za ulazak potreban sertifikat o vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 24 sata ili sertifikat o preležanom kovidu 19.

Malta prihvata digitalne kovid sertifikate izdate u Srbiji, a koji imaju QR kod. Osobe se smatraju vakcinisanom ukoliko su u proteklih 270 dana primili dve doze vakcina Fajzer, Džonson & Džonson, Moderna, AstraZeneka ili Novavaks. Nakon isteka 270 dana, putnik mora da poseduje potvrdu o trećoj, buster dozi.

Španija

Za putovanje u Kraljevinu Španiju takođe je potrebno da putnici poseduju negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72, odnosno 24 sata, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti.

Vakcine koje se priznaju su one koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i Svetske zdravstvene organizacije (to jest, sve vakcine koje se daju u Srbiji, osim Sputnik V). Priznaje se takođe i vakcinacija nekom od vakcina koje nisu priznate ukoliko je primljena treća, buster doza jedne od priznatih vakcina.

Gotovo isti uslovi kao za Španiju važe i za ulazak u Portugal.

Takođe, među evropskim zemljama u kojima i dalje postoje ograničenja su: Finska, Holandija i Luksemburg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.