Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Grčkoj se ukida skidanje tablica onima koji se nepropisno parkiraju - | K-013 Portal
grcka, skidanje tablica sa automobila, nepropisno parkiranje

U Grčkoj se ukida skidanje tablica onima koji se nepropisno parkirajuSkinuli su vam tablice na letovanju u Grčkoj, čeka vas povratak kući, a bez tablica ne možete putovati kolima. Ovo je jedna od najvećih neprijatnosti koja može zadesiti vozače.

Grčka policija i dalje ima praksu da skida i privremeno oduzima tablice turistima koji nepropisno parkiraju i to je po grčkom zakonu legitimno iako mnogi smatraju da nije sasvim korektno, piše Grčka info.
 
 
Međutim, uskoro se u Grčkoj potpuno ukida skidanje i oduzimanje tablica. Ministarstvo saobraćaja Grčke je tokom jula pripremilo revidirani Pravilnik o drumskom saobraćaju.
 
Do sada je u slučaju težeg prekršaja vozač mogao da izgubi sve, od vozačke do saobraćajne dozvole i tablica, ali će se ovo promeniti čim novi pravilnik bude usvojen.
 
Novi zakon će predvideti novčanu kaznu, oduzimanje vozačke dozvole, kaznene poene (kada su grčki državljani u pitanju), ali ne i oduzimanje saobraćajne dozvole i tablica.
 
Šta uraditi kada vam skinu tablice zbog nepropisnog parkiranja?
 
Trenutna kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 40 do 80 evra i može se platiti u bilo kojoj pošti – Hellenic Post (ELTA). Ponesite sa sobom papirić koji vam je policajac ostavio na šoferšajbni i sa dokazom da ste kaznu platili idite do nadležne Policijske stanice (pisaće na kazni koja stanica je u pitanju).
 
Prema važećem zakonu o drumskom saobraćaju, u slučaju nepropisnog parkiranja osim skidanja tablica i novčane kazne može biti primenjena i kazna oduzimanja vozačke dozvole na 10 dana i saobraćajne dozvole na 20 dana.
 
Nekada su komandiri policije raspoloženi da odmah nakon uplaćene kazne ili sutradan vrate vozaču tablice i sva dokumenta, a nekada zadržavaju pravo da ih (kao što im zakon to omogućava) ne vrate narednih 20 dana.
 
Nakon propisanih 20 dana policija tablice šalje u konzulat, a konzulat ih šalje na vašu adresu.
 
Savet je da, nakon uplaćene kazne, ne idete sami u policijsku stanicu, bolje je da neko od grčkih državljana krene sa vama.
 
Lokalac koji će biti uz vas i policajci u stanici se često poznaju, posebno kada su manja letovališta u pitanju, i veća je verovatnoća da će vam uz asistenciju grčkog državljanina vratiti oduzete predmete i dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.