Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Važna informacija koja će obradovati sve koji idu kolima u Grčku - | K-013 Portal
putovanje u grcku kolima

Važna informacija koja će obradovati sve koji idu kolima u GrčkuSkinuli su vam tablice na letovanju u Grčkoj, čeka vas povratak kući, a bez tablica ne možete putovati kolima. Ovo je jedna od najvećih neprijatnosti koja može zadesiti vozače.

Grčka policija i dalje ima praksu da skida i privremeno oduzima tablice turistima koji nepropisno parkiraju i to je po grčkom zakonu legitimno iako mnogi smatraju da nije sasvim korektno.

Međutim, na sajtu grčkainfo dele dobre vesti koje se tiču upravo ove teme.

Uskoro se u Grčkoj potpuno ukida skidanje i oduzimanje tablica

Ministarstvo saobraćaja Grčke je tokom jula pripremilo revidirani Pravilnik o drumskom saobraćaju, čije će izmene biti male, ali važne jer će svrha biti kažnjavanje vozača, a ne automobila.

Do sada je u slučaju težeg prekršaja vozač mogao da izgubi sve, od vozačke do saobraćajne dozvole i tablica, ali će se ovo uskoro promeniti, tačnije čim novi pravilnik bude usvojen.

Novi zakon će predvideti novčanu kaznu, oduzimanje vozačke dozvole, kaznene poene (kada su grčki državljani u pitanju), ali ne i oduzimanje saobraćajne dozvole i tablica.

Ipak, nastavite da vodite računa gde parkirate i pročitajte proceduru šta uraditi ako vam skinu tablice pre donošenja novog zakona.

Gde parkirati kada nigde nema slobodnog mesta?

Krf, Tasos, Sitonija, Kasandra, Paralija, Parga… Svuda gde ima dosta turista postoji i manjak parking mesta, a najviše tokom jula i avgusta. Turisti obično parkiraju tamo gde nađu prazno mesto, ali to prazno mesto uglavnom je zabranjeno za parkiranje.

Vozači često zatvore prilaz drugim kolima, autobusima, supermarketu, hotelu ili privatnoj kući.

Nekada zagrade prilaz poštama, bankama i ostalim javnim objektima, a mnogi parkiraju na trotoarima ili ulicama čime sprečavaju prolaz vozilima hitnih službi. I to potpuno jednako rade i grčki državljani isto kao i srpski, bugarski, makedonski ili rumunski.

Dešavalo se da dodatnu neprijatnost turistima donosi situacija kada policija tablice skine u dane vikenda. U tom slučaju vozači mogu da plate kaznu tek prvog radnog dana, u ponedeljak. Ukoliko je neko planirao da se vrati kući u subotu ili nedelju, ovo može da dovede do neplaniranog produžetka letovanja i dodatnih troškova.

Zamolite vaše domaćine u smeštaju da vas upute gde možete sigurno i bezbedno parkirati vaš automobil. Objasnite im da ne želite da vam policija skine tablice i da imate problem da ih dobijete nazad.

Ukoliko letovalište nema besplatan parking, pitajte vlasnike smeštaja ili predstavnika agencije da vas uputi gde postoji parking koji se plaća.

Šta uraditi kada vam u Grčkoj skinu tablice zbog nepropisnog parkiranja?

Trenutna kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 40 do 80 evra i može se platiti u bilo kojoj pošti – Hellenic Post (ELTA). Ponesite sa sobom papirić koji vam je policajac ostavio na šoferšajbni i sa dokazom da ste kaznu platili idite do nadležne Policijske stanice (pisaće na kazni koja stanica je u pitanju).

Važno je da znate i da, prema grčkom zakonu o drumskom saobraćaju, u slučaju nepropisnog parkiranja osim skidanja tablica i novčane kazne može biti primenjena i kazna oduzimanja vozačke dozvole na 10 dana i saobraćajne dozvole na 20 dana.

Nekada su komandiri policije raspoloženi da odmah nakon uplaćene kazne ili sutradan vrate vozaču tablice i sva dokumenta, a nekada zadržavaju pravo da ih (kao što im zakon to omogućava) ne vrate narednih 20 dana.

Nakon propisanih 20 dana policija tablice šalje u konzulat, a konzulat ih šalje na vašu adresu.

Ovo je za vozače najgori problem, jer moraju da traže drugi način kako bi se vratili u svoju zemlju.

Savet kako da vratite tablice i dokumenta što pre

Nakon uplaćene kazne nemojte ići u policijsku stanicu sami, bolje je da neko od grčkih državljana krene sa vama.

To može biti vlasnik smeštaja u kome boravite ili neka druga osoba iz Grčke koja će šefu policije objasniti da nemate mogućnost da ostajete duže u Grčkoj čekajući tablice (uz nekoliko navedenih izgovora, mala deca, nedostatak novca itd).

Kada dođete u policiju, moraćete da podnesete zahtev koji oni mogu odobriti i vratiti vam sve ili odbiti u roku od dan ili dva.

Lokalac koji će biti uz vas i policajci u stanici se često poznaju, posebno kada su manja letovališta u pitanju, i veća je verovatnoća da će vam uz asistenciju grčkog državljanina vratiti oduzete predmete i dokumenta i poželeti srećan put.

I da ne biste sebi upropastili letovanje, vodite računa dok ste za volanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.