Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vlada odobrila turističke vaučere od po 15.000 dinara - | K-013 Portal
siniša mali, vaučeri

Vlada odobrila turističke vaučere od po 15.000 dinaraVlada Republike Srbije usvojila je danas Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu, kojom su odobreni dodatni turistički vaučeri u vrednosti od po 15.000 dinara, odnosno 10.000 dinara za one koji su već iskorističi vaučere od 5.000 dinara.

Pravo na vaučere, koji moraju da se iskoriste do 31. oktobra ove godine, imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti.

Primenom ove uredbe očekuje se značajan doprinos u intenziviranju korišćenja postojeće turističke ponude u Republici Srbiji, umanjenje deviznog odliva, ali i umanjenje štetnih posledica izazvanih epidemijom Kovid 19.

Tokom 2022. godine već je izdato, a u znatnom delu i iskorišćeno 100.000 vaučera po 5.000 dinara, čime se stimuliše boravak domaćih turista u zemlji i utiče na produženje prosečnog broja noćenja domaćih turista.

Imajući u vidu da se ova uredba donosi od 2015. godine, sasvim pouzdano se može reći da je do sada dala značajne rezultate u podsticanju domaćeg turizma, a s obzirom na to da je sektor turizma i ugostiteljstva najviše pogođen krizom izazvanom epidemijom korona virusa, ovaj vid podsticanja dobio je dodatno na značaju pošto su veliki gubici donekle ublaženi turističkim prometom domaćih turista.

Veliko interesovanje građana

Vaučeri za odmor u Srbiji u vrednosti od 15 000 dinara za 200 000 građana koje je obezbedila država, izazvali su veliko interesovanje u svim domaćim turističkim centrima. Turistički radnici u zapadnoj Srbiji tvrde da su pozivi za potvrde o rezervaciji krenuli odmah nakon objave ove vesti, a u Atomskoj banji Gornja Trepča uveli su čak i nove telefonske linije kako bi odgovorili svim zainteresovanim građanima. Njihova očekivanja su da će zahvaljujući vaučerima ova sezona biti iznad planiranih očekivanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.