Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VIDEO: Kultni filmovi u kojima se pojavljuje Yugo - | K-013 Portal

VIDEO: Kultni filmovi u kojima se pojavljuje Yugo

yugo, jugo, film

Iako je na ulicama Srbije Yugo i dalje često viđen, posebno van prestonice, na Zapadu je on neretko bio pojam za jako loš auto, a njegove performanse pominju se i u popularnim holivudskim filmovima.

U trenutku kad se pojavio, Yugo je bio jedini istočnoevropski auto na američkom tržištu, pa Amerikanci nisu znali kakav je u odnosu na druge. I dok su ga decenijama mnogi kupci u Srbiji hvalili i smatrali neuništivim, Yugo je postao zvezda mnogih popularnih filmova na Zapadu. Ali ne kao posebno poželjan auto.

Jedan od kultnih filmova Brusa Vilisa u kom s epojavljuje i Yugo je Umri muški 3. Ovaj junak s kojim su se identifikovali mnogi i koji večito ima loš dan kao i svi mi, i ne ide tako loše uz popualrni auto sa ovih prostora.

Da nije lako voziti Yugo i da ne može svako da ga vozi pokazuje i scena iz filma Vrana u kom je glavni junak Brendon Li, tragično stradali sin Brusa Lija.

Sporedne uloge jugić je dobio i u filmovima Otkačeni profesor sa Edijem Marfijem, u filmu Inspektor Gadget sa Metjuom Broderikom, pojavljuje se i u filmovima 101 dalmatinac, Sobarica sa Menhetna, kao i u drugom delu filma Iron men.

Ipak, Yugo skoro uvek bivao istaknut kao negativan lik koji izda baš kad ne treba. Ili mu crknu kočnice, ili jednostavno umre menjač, a u najmanju ruku ostane bez goriva.

O ‘čudu iz Jugoslavije’ knjigu pod nazivom “Yugo – uspon i pad najgoreg automobila u istoriji” pisao je Amerikanac srpskog porekla Džejson Vujić.

„Te 1985. bilo je malo jeftinih automobila, američkih, japanskih ili bilo kojih drugih. A po ceni od 3.990 dolara, Yugo je bio najjeftiniji novi automobil u Americi, jeftiniji za najmanje hiljadu dolara od prvog sledećeg. Stoga su ljudi pohrlili da ga kupe. Zavladala je prava histerija za Yugom. Redovi u nekim prodajnim salonima protezali su se više desetina metara. Ali onda je 1986. Cunsumers Report, izuzetno uticajan časopis koji testira potrošačku robu, objavio da je bolje kupiti dobar polovan automobil nego Yugo. Skoro istog trenutka isti oni nacionalni mediji koji su s divljenjem izveštavali o njemu počeli su da ga ismevaju. Komičari su zbijali šale. I kad je Yugo America bankrotirala, a automobil povučen s tržišta 1992. Yugo se i dalje u Americi pamtio kao najgori. Mit je takav. S pravom ili ne, to je bilo mišljenje Amerikanaca“, objasnio je Vujić, a prenosi headliner.rs.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.