Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VIDEO: Na Kipru otvoren podvodni muzej skulptura - | K-013 Portal

VIDEO: Na Kipru otvoren podvodni muzej skulptura

podvodni muzej skulptura kipar

Uz obalu Aja Nape, skulptor, ekolog i fotograf Džejson de Kaires Tejlor otvorio je muzej podvodnih skulptura, koje izgledaju kao veštački grebeni, a koji pomažu u obnavljanju podvodnog života.

U njemu su 93 umetnička dela napravljena od kombinacije visokokvalitetnog morskog nerđajućeg čelika i pH neutralnog betona koji promoviše podvodnu životnu sredinu, prenosi RTS.

Muzej se nalazi na dubini od deset metara, a eksponati su dizajnirani da privuku različite vrste stanovnika mora. Kristalno čisto more u ovom području pogodno je i za ronioce i za ronjenje na dah.

Smešteni na dubini od osam do deset metara, eksponati su dizajnirani da privuku različite vrste morskog života. Kristalno čisto područje takođe znači da je pogodno za ronioce da posete potopljenu galeriju.

Muzej podvodnih skulptura zamišljen je ne samo kao muzej, već i kao projekat restauracije. Samo oko 10-15 odsto morskog dna ima dovoljno čvrstu podlogu koja omogućava prirodno stvaranje grebena.

Veštački grebeni napravljeni su na neplodnim delovima morskog dna, daleko od zdravih ekosistema. Ovo pomaže posetiocima da se odmaknu od prirodnih područja dajući im prostor i vreme za oporavak pri izgradnji novih staništa.

Džejson kaže da muzej ima mnogo različitih priča. Jedna od ključnih tema fokusira se na moć informacija i njihovu sposobnost stvaranja promena.

Svi Džejsonovi prethodni projekti širom sveta posebno su dizajnirani za svaku lokaciju i divlje životinje.

Skulpture imaju površinu određene teksture koja omogućava koralima, sunđerima i drugim mikroskopskim organizmima da se vežu i rastu. Ovo zauzvrat stvara domove i izvore hrane za druge morske organizme.

(RTS)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS