Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VIDEO: Pogledajte monodramu "Vedeta" - | K-013 Portal

VIDEO: Pogledajte monodramu "Vedeta"

monodrama vedeta, kareja pancevo

Monodrama Vedeta je dramski prikaz političke korupcije u Srbiji koja je uznapredovala u viši nivo – zloupotrebljenu političku moć.

Kako Vedeta kaže: „U međuvremenu je moja moć narasla. Ja sada brinem o vladavini prava i društvu u celini, jednako o bogatima i siromašnima“.

Vedeta je nestvarni lik inspirisan jednim stvarnim detaljem iz vremena tzv. Radne grupe MUP-a za 24 sporne privatizacije. Lik je izgrađen u publikaciji „Oči u oči sa političkom korupcijom“, a tekst monodrame je iz „Kako je jedna ceduljica srušila MUP“ (obe autora Siniše Jankovića).

Vedeta je toliko samouverena da ništa ne krije, već otvoreno kaže: „Da, priznajem, ja kupujem ljude“ i provokativno pita: „I šta ćete sad?“

Lik Vedete tumači Jelena Simić u režiji Uroša Novovića (oboje iz Reflektor teatra). Projekat je realizovala organizacija civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

"Želimo da i na ovaj način ukažemo na političku korupciju kao negativnu društvenu pojavu i podignemo svest građana o njenoj štetnosti. Monodrama je predpremijerno izvedena na završnoj promociji projekta „Vladavina prava (ili političke korupcije) u Srbiji na primeru MUP-a“, održanoj juna 2021. u Beogradu. Nadamo se da će Vedeta da preraste u dramu i da ćemo je u punom obimu videti na „daskama koje život znače“. Ali, to od nas ne zavisi. Mi smo učinili i više nego što je naša realna moć. Sada ste vi na potezu", kažu iz Kareje. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.