Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VOX POPULI: Projekat izmeštanja autobuske stanice je samo još jedna (ne)briga o Pančevcima - | K-013 Portal
beovoz, pancevo, izmestanje autobuske stanice

VOX POPULI: Projekat izmeštanja autobuske stanice je samo još jedna (ne)briga o PančevcimaNaš sugrađanin poslao nam je pismo u vezi izmeštanja autobuske stanice i odgovora Železnica Srbije u vezi produžavanja linije Beovoza:

Izmeštanje glavne autobuske stanice je ideja privatnog partnera, gradska vlast se ne vozi autobusom.

Autobuska stanica se izmešta pored praktično "ugašene" železničke stanice. Ne spominje se šta je planirano da se izgradi na mestu sadašnje autobuske stanice?!

Ništa nije prezentovano građanima.

Izneo bih par činjenica kako gradska vlast brine o Pančevcima.

2017. godine je završena pruga Beograd - Pančevo, za koju su sredstva obezbeđena iz ruskog kredita. Urađen je kompletan drugi kolosek, most preko Tamiša i stajališta. Pančevci su se radovali novoj pruzi, ali gradska vlast nije podržala železnički prevoz. Rukovodstvo Grada Pančeva ranije nije htelo da podrži železnički prevoz, jer se štitio interes ATP Pančevo (najisplativija linija je Pančevo - Beograd), a sama gradska vlast ne koristi prevoz do Beograda.

ATP Pančevo otišao u stečaj krajem 2019., osnovan je Pantransport ( čiji su vlasnici "Saga trans", "Dumeko" i "Trans jug"). Grad Pančevo je potpisao ugovor o koncesiji sa Pantrasportom na 25 godina. Pošto je sada Pantransportu najisplativija linija Pančevo - Beograda, ne bi im odgovaralo da zaživi Beovoz.

Podsetio bih još, 2016. godine su, tadašnji gradonačelnici Beograda i Pančeva, Siniša Mali i Saša Pavlov, potpisali sporazum o unapređenju javnog prevoza između Pančeva i Beograda tj. da GSP vozi do Pančeva, i ništa se nije desilo.

Iz svega goreg navedenog može se zaključiti da gradska vlast ne radi u interesu Pančevaca jer znamo da veliki broj Pančevaca radi u Beogradu.

Ovakvim potezima, vlast tera svoje sugrađane da koriste skup prevoz, čime direktno pomažu svoje privatne partnere.

Železnica: Ako hoćete Beovoz, grad Pančevo mora da uzme učešće u finansiranju vozova

U odgovoru na pitanje našeg sugrađanina u vezi Beovoza "Srbija Voz" a.d. kaže da za produženje vozova iz sistema BG Voz do - od stanice Pančevo vojlovica nisu usaglašeni stavovi grada Beograda i grada Pančeva.

"Stim u vezi, potrebno je da se građani obrate nadležnim službama grada Pančeva i da im ukažu na svoje potrebe za prevozom i ukoliko grad Pančevo u narednom periodu bude zainteresovan da se izvrši planiranje dodatnik polazaka i dolazaka do stanice Pančevo Vojlovica, "Srbija voz" će to uzeti u razmatranje. Treba imati u vidu da se proširenje ponude može planirati samo pod uslovima da grad Pančevo uzme učešće u finansiranju saobraćaja vozova i da se za saobraćaj može obezbediti potrebno materijalno obezbeđenje", stoji u odgovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.