Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dogodilo se na današnji dan - 7. januar - | K-013 Portal
vremeplov, dogodilo se na danasnji dan

Dogodilo se na današnji dan - 7. januar1536- Umrla je engleska kraljica španskog porekla Katarina Aragonska, prva od šest žena engleskog kralja HenrijaVIII. Njihov razvod bez dozvole pape izazvao je englesku crkvenu reformaciju i odvajanje od katoličke crkve.

1537- Ubijen je poglavar Firence Alesandro de Mediči, kojeg je nasledio Kozmo de Mediči, veliki vojvoda toskanski, bankar i pokrovitelj naučnika i umetnika.

1598- Na ruski presto stupio je Boris Godunov, posle smrti Fjodora I, poslednjeg cara iz dinastije Rjurikovič.

1610- Italijanski astronom i matematičar Galileo Galilej otkrio je Jupiterove mesece Io, Evropu, Ganimed i Kalisto.

1785- Džon Džefris i Žan Pjer Blanšar prvi su preleteli kanal Lamanš balonom punjenim toplim vazduhom.

1789- Na prvim predsedničkim izborima u SAD pobedio je Džordž Vašington, lider borbe za nezavisnost. Ponovo je izabran 1792. a 1796. odbio je da se kandiduje.

1807- Velika Britanija proglasila je pomorsku blokadu Francuske i zemalja saveznica francuskog cara Napoleona I. U ekonomskom ratu teže posledice pretrpela je Francuska. Takođe njena mornarica nekoliko puta je poražena prilikom pokušaja da probije obruč britanskih pomoraca.

1895- Koreja je proglasila nezavisnost od Kine.

1906- Umro je srpski socijalista Radovan Dragović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji, jedan od osnivača Srpske socijaldemokratske stranke 1903. njen sekretar a potom predsednik do smrti 1906. Obnovio je 1901. "Beogradsko radničko društvo", osnovano 1896. prvu socijaldemokratsku organizaciju u Srbiji, a od 1900. do 1903. uređivao je listove "Napred", "Radnički list", "Stari radnički list" i "Radničke novine". Osnovao je i socijaldemokratski Centralni odbor, koji je objedinio sve radničke organizacije u Srbiji, što je omogućilo stvaranje Srpske socijaldemokratske stranke. S Dimitrijem Tucovićem doprineo je uspostavljanju jedinstva sindikata i radničke političke partije.

1909- U Beogradu je počela prva balkanska konferencija socijaldemokratskih partija Srbije, Turske, Hrvatske i Slavonije, Rumunije, Bosne i Hercegovine. Trodnevni skup je usvojio rezoluciju o stvaranju saveza slobodnih naroda Balkana u okviru balkanske federacije.

1927- Uspostavljena je redovna transatlantska telefonska veza između Londona i Njujorka.

1932- Umro je francuski političar Andre Mažino, ministar rata od 1922. do 1924. i od 1929. do smrti 1932, po kojem je nazvana utvrđena linija na granici prema Nemačkoj, građena od 1927. do 1936. Veliki sistem utvrđenja nije sprečio u Drugom svetskom ratu armiju nacističke Nemačke da 1940. izvede invaziju na Francusku iz pravca Belgije, zaobišavši "Mažino liniju".

1946- Zapadne sile priznale su Austriju u granicama iz 1937.

1947- Osnovan je Savezni hidrometeorološki zavod uredbom vlade tadašnje FNRJ. Tim činom objedinjene su hidrometeorološke službe na prostoru Jugoslavije. Predstavnici SHMZ-a septembra 1947. potpisnici su, u Vašingtonu, Konvencije o osnivanju Svetske meteorološke organizacije (WMO). Ministarstvo prosvete i crkvenih poslova Kraljevine Srbije osnovalo je još 1888. jedinstvenu mrežu meteoroloških stanica u Kraljevini Srbiji. Taj datum obeležava se kao Dan Hidrometeorološkog zavoda Srbije. Profesor Liceja Vladimir Jakšić je još januara 1848. u Beogradu, na svom imanju na Senjaku, započeo redovna merenja temperature, vlažnosti, padavina, vetra i vazdušnog pritiska. Godine 1856. u 20 varoši tadašnje Srbije radila je mreža meteoroloških stanica, a 1857. bilo ih je 27, što je u to doba bila najgušća meteorološka mreža u Evropi.

1951- Izašao je prvi broj obnovljenog NIN-a. Postupno on je postao ugledan i respektabilan magazin, neka vrsta sinonima za ozbiljnu nedeljnu štampu kod Srba. "Nedeljne informativne novine" pojavile su se januara 1935. ali su zabranjene nakon 26. brojeva septembra iste godine.

1953- Američki predsednik Hari Truman saopštio je da je u SAD napravljena hidrogenska bomba.

1972- Indija se suprotstavila pritisku SAD i uspostavila pune diplomatske odnose s Kinom.

1979- Kambodžanski pobunjenici su, uz pomoć vijetnamskih snaga, zauzeli Pnom Pen i srušili vladu "Crvenih Kmera" Pola Pota, tokom čije je strahovlade od aprila 1975. u Kambodži (tada Kampučiji) ubijeno između milion i dva miliona ljudi.

1984- Umro je francuski fizičar Alfred Kastler, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1966. Otkrio je i razvio optičke metode izučavanja Hercovih rezonanci u atomima i njegov rad je od ključnog značaja za razvoj lasera.

1989- Umro je japanski car Hirohito, koji je vladao od 1921. kada je kao regent zamenjivao obolelog oca, a 1926. je krunisan. Posle poraza Japana u Drugom svetskom ratu odrekao se 1946. "božanskog porekla" koje je plod tradicionalnog japanskog shvatanja i religioznosti. Vladarska ovlašćenja su mu znatno sužena ustavom iz 1947.

1990- Prvi put nakon 800 godina za posetioce je zatvoren krivi toranj u Pizi, jedna od najvećih svetskih turističkih atrakcija, zbog neophodne rekonstrukcije.

1997- U Alžiru je, u eksploziji bombe koju su u autobus podmetnuli islamski teroristi, poginulo najmanje 13 i ranjeno oko 100 osoba.

1999- U Senatu SAD otvoren je postupak smenjivanja (impičment) predsednika Bila Klintona.

2000- Ekstremisti albanske takozvane OVK su, na pravoslavni Božić, u Prizrenu ubili dve Srpkinje koje su se zaputile u obližnju crkvu na liturgiju.

2004- Vrhovni sud Indonezije potvrdio je smrtnu kaznu islamskom teroristi Amroziju, optuženom za podmetanje eksploziva u noćni klub na ostrvu Bali, kada su usmrćene najmanje 202 osobe, mahom zapadni turisti.

2006- Umro je austrijski pisac i istraživač Hajnrih Harer, čije je biografsko delo "Sedam godina na Tibetu" prevedeno na 53 jezika. Kao naučnik u okviru istraživačke ekspedicije koju je poslala nacistička Nemačka otišao je na Tibet gde je ostao čitavih sedam godina.

2007- Umrla je srpska glumica Nevenka Urbanova. Prvu ulogu ostvarila je 1925. godine u predstavi "Kod belog konja" Narodnog pozorišta u Beogradu, poslednju 1965. u "Tangu" Jugoslovenskog dramskog. Tokom 40 godina na sceni Narodnog pozorišta ostvarila je 150 likova, među kojima su Lola Montez ("Opčinjeni kralj"), Vaska ("Koštana"), Rina ("Pokojnik") za koju je 1948. godine dobila nagradu Vlade NR Srbije. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije, dodelili su joj 1984. godine Nagradu za životno delo "Dobričin prsten". Objavila je sećanja: "Svici koji slovima svetle".

2015- Prilikom upada islamskih militanata u redakciju lista "Šarli ebdo", u centru Pariza, ubijeno je 12 osoba, a 11 je ranjeno. Meta terorističkog napada bio je magazin poznat po oštrim satiričnim prilozima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.