Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vojadžer 2 slao podatke na nekom nerazumljivom jeziku - | K-013 Portal

Vojadžer 2 slao podatke na nekom nerazumljivom jezikuVojadžer 2, najudaljeniji objekat na svetu ujedno prva letelica koja napustila Sunčev sistem, 2010. godine, i upravo u trenutku kada je ulazila u međuzvezdani prostor, počela je čudno da se ponaša kažu iz NASA-e. Svemirska sonda je tokom svog puta neko vreme slala  podatke na potpuno nerazumljivom jeziku priznala je NASA, koja ni posle šest godina ne zna tačan uzrok tome, ali su sigurni da to nije slučajno.

“Na udaljenosti oko 15 milijardi kilometara od zemlje, sonda je odjednom počela da šalje podatke na nepoznatom jeziku koji nismo razumeli!" rekao je planetolog NASA Kevin Bejns, a prenosi Physics astronomy.

"Nešto ili neko je promenio komunikacijski sistem svemirske sonde Vojadžer 2 ili je neko ili nešto je otelo našu letilicu" dodao je Bejns.

“Proverom drugih sistema, Vojadžerov tim nije našao nikakav kvar. Samo jedan sistem je bio izmenjen” ističe Bejns. kasnijim analizama je utvrđeno da je jedna komponenta u binarnom kodu komadnog sistema promenjena s 0 na 1. Takva promena jednog bita ukazuje da je neko nepoznat namerno menjao kompljuter na Vojažeru.

To koriste uglavnom hakeri, ali to može potpuno da ugasi kompjuter ili uništi podatke. Ovde je oštećen samo jedan sistem. Istraživači NASA razmatrali su prvo mogućnost da je neko “hakovao” letelicu sa Zemlje, ali zbog velike udaljenosti to bilo potpuno i apsolutno nemoguće uraditi. Stručnjacima NASA, koji na raspolaganju imaju daleko najbolju tehnologiju kao i sve kodove, trebalo je tri nedelje da isprave ovu grešku. Međutim pravi uzrok ove anomalije nikada nije otkriven.

Za nemačkog naučnika Hartviga Hausdorfa nema sumnje – krivi su vanzemaljci ako zna možda i jesu ipak "istina je tamo negde!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.