Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Eksperimentalna vakcina protiv HIV-a pokazuje pozitivne rezultate - | K-013 Portal
vakcina protiv hiv

Eksperimentalna vakcina protiv HIV-a pokazuje pozitivne rezultateVakcina protiv HIV-a u ranoj fazi ispitivanja pokazuje pozitivne rezultate. Ako uspe, to bi bila prva vakcina protiv HIV-a nakon skoro 40 godina istraživanja.

U pitanju je malo ispitivanje prve faze testiranja vakcine koja je napravljena od konstruisane verzije proteina koji postoji na virusu HIV-a.

Ova čestica je dizajnirana da pripremi telo da generiše široko neutrališuća antitela, za koja se smatra da su ključna za stvaranje imuniteta protiv HIV-a.

Široko neutrališuća antitela bi prepoznala veliki deo podtipova HIV-a, što je neophodno da bi se obezbedio imunitet jer virus HIV-a često mutira.
 
Četrdeset osam učesnika je ili primilo vakcinu ili placebo, a 35 od 36 onih koji su primili vakcinu pokazalo je aktivaciju široko neutrališućih B ćelija koje bi mogle da proizvedu prvi korak na putu ka imunitetu.
 
Suština ove tehnike je da obuči imuni sistem da prepozna široku lepezu prirodnih podtipova HIV-a, kaže Vilijam Šif, jedan od autora studije, profesor na odeljenju za imunologiju i mikrobiologiju u Scripps Research.
 
"Postoji samo nekoliko mesta na površini šiljka HIV-a koje ostaju ista ili relativno ista u različitim varijantama. I mi pokušavamo da izazovemo vrlo specifična antitela koja imaju vrlo specifična svojstva koja im omogućavaju da se vežu tačno
za te delove", rekao je dr Šif.
 
U studiji faze I niko nije prijavio ozbiljne neželjene efekte, a drugi neželjeni efekti kao što su bol na mestu injekcije ili glavobolja bili su blagi do umereni i nestali su za jedan do dva dana.
 
Poznato je da je protiv HIV-a teško pronaći vakcinu, dobrim delom zbog sklonosti HIV-a da mutira. Brzom evolucijom i promenom, može da izbegne imuni sistem tako da ga je teže prepoznati, piše Business Insider.
 
Pored toga, praktično niko, osim nekoliko slučajeva, nije izlečen od HIV infekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.