Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Najzdravija žitarica na svetu! Bolja od pšenice, čini čuda za organizam - | K-013 Portal
zitarica, zdravlje, ishrana

Najzdravija žitarica na svetu! Bolja od pšenice, čini čuda za organizamŽitarice su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. I koliko god govorili da ih treba smanjiti na minimum, postoje one koje su, zaista, zdrave.

Ona koja se ubraja u najzdravije je spelta. Poreklom je iz južne Azije, doneta je na Bliski Istok i od tada se proširila na celoj teritoriji Evrope. Neko vreme je bila zanemarena, ali se od skoro o njoj dosta govori. Spelta ima široku primenu, odlična je zamena za osobe koje su alergične na pšenicu, a prijatan, orašasti ukusa joj dodaje još jedan plus.

Spelta sadrži u idealnom odnosu belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Dijetetska vlakna su lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu. Ima visok sadržaj i proteina, što je čini odličnim izborom kad je u pitanju loše varenje i izgradnja mišića.

Speltino brašno sadrži vrlo malo masnoća, soli, šećera i holesterola. Ono je bogat izvor minerala i vitamina, uključujući vitamine iz grupe B, magnezijum, cink, gvožđe, mangan, bakar i selen. Iako su spelta i pšenica donekle slične po nutricionističkoj vrednosti, spelta ima više vitamina K, kao i minerala uključujući gvožđe, kalijum i cink nego pšenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.