Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šta kosa zapravo voli: Top saveti - | K-013 Portal
kosa, pranje kose

Šta kosa zapravo voli: Top savetiSvaka žena voli da ima lepu, negovanu i blistavu kosu. San svake od nas je da joj kosa bude zdrava, jer kada imamo lepu i negovanu kosu pune smo samopouzdanja.

Da li ste se našle nekada u situaciji da vam je kosa odjednom postala beživotna i bez sjaja? Niste sigurni šta je konkretan razlog za to i gde ste pogrešili?

Prikupili za vas TOP savete kako da povratite svojoj kosi blistavost i volumen. Pročitajte kako da uvek imate zdravu i lepu kosu i izbegnete oštećenja.

Kako da sačuvamo zdrav izgled kose?

Kada je kosa oštećena to se jasno vidi i ne možete tako lako zamaskirati te nedostatke. Jako je bitno da svoju kosu negujete pravilno uvek, a ne samo povremeno, kada shvatite da je počela da opada ili da je dosta iskrzana i već oštećena.

Koliko ulažemo truda i vremena u negu svoje kose toliko će nam kosa vratiti. Ali, šta ako niste sigurni kako je negovati, i šta ako ne znate šta kosa zapravo voli?

Saveti za pravilnu negu kose:

- Pravilno perite svoju kosu

- Zaštitite sjaj kose

- Ne trljajte grubo kosu peškirom

- Izaberite dobar češalj

- Odaberite dobar šampon

- Izbegavajte farbanje kose

- Izbegavajte fen i druge izvore toplote

- Redovno šišajte kosu

- Izbegavajte upotrebu gelova i lakova za kosu

- Koristite pakovanja i maske

- Izbegavajte gumice za kosu

Pravilno perite svoju kosu

Sada već mislite šta tu može da se pogreši? Međutim, i te kako se prave greške. Prilikom pranja kose nemojte stavljati veliku količinu šampona. Nanesite količinu šampona veličine lešnika na dlan. To je dovoljna količina.

Razmažite šampon rukama pre nanošenja na kosu. Na taj način ćete ovoliko malu količinu šampona uspeti da rasporedite svuda po kosi. Imajte strpljenja kada perete svoju kosu. Masirajte nežno teme glave. Uživajte u pranju, ne žurite. Verujte nam, prijaće i vama i vašoj kosi.

Kosu uvek šamponirajte dva puta. Drugo nanošenje šampona detaljno čisti vašu kosu. Kosu dobro isperite sve dok ne počne da vam škripi pod prstima.

Ako vam je kosa masna perite je svakog ili svakog drugog dana kako biste izbegli nakupljanje masnoće i zapušavanje pora. Ukoliko imate normalnu kosu nemojte je prati često kako vam se ne bi previše isušila. Dovoljno je prati je na 3-4 dana.

Zaštitite sjaj svoje kose

Ako kosu perete mlakom vodom, možete joj sačuvati sjaj. Nemojte nikako prati kosu vrućom vodom, jer na taj način ćete ukloniti sva zaštitna ulja iz kose koja deluju kao prirodni regenerator. Takođe može nestati i prirodni sjaj vaše kose.

To nikako ne znači da treba da perete kosu hladnom vodom i da se ledite. Jednostavno pronađite odgovarajuću temperaturu vode koja će više biti mlaka, a ne vrela.
Izbegavajte fen i druge izvore toplote

Korišćenjem fena, presa ili figara, svoju kosu možete vrlo lako učiniti beživotnom.

Izlaganje sunčevim zracima podjednako šteti kosi. Najbolje bi bilo da sušite kosu prirodnim putem bez žurbe. Naravno ponekad možete napraviti izuzetak kada žurite na ljubavni sastanak.

Ne trljajte grubo kosu peškirom

Ako imate naviku da posle pranja kosu dobro istrljate peškirom, predlažemo vam da prestanete sa tim odmah. Na taj način maltretirate i kožu glave i svoju kosu. Ovo je jedan od glavnih razloga za kidanje kose. Umesto ove loše navike predlažemo vam da kosu blago tapkate peškirom taman toliko da upije višak vode.

Ako imate kovrdže ili talasastu kosu, takođe nemojte trljati i vući kosu na dole jer ćete izgubiti oblik i definiciju lokni.

Izaberite dobar češalj

Ako se pitate da li je svaki češalj dobar za raščešljavanje, odgovor je negativan. Ukoliko imate problem sa mršenjem kose, najgori izbor za vašu kosu je gust češalj sa zubcima. Ako koristite takav češalj onda ste već izmučili i sebe i svoju kosu. Sa ovakvim češljem prosto je nemoguća misija razmrsiti kosu. Potrudite se da nabavite četku koja ima retke zupce.

Najbolje bi bilo da koristite četku napravljenu od prirodnih dlaka. Ovakve četke su izuzetno mekane i nežne prema vašoj kosi i pomažu da bude bujnija.

SAVET PLUS: Nemojte nikada raščešljavati kosu koja je potpuno mokra. Uvek kosu malo prosušite i tako polusuvu je očešljajte. Probajte, videćete koliko je lakše razmrsiti je. Primetićete koliko je na četki manje opalih i iskidanih vlasi.

Odaberite dobar šampon

Kada je reč o šamponima, uvek birajte šampon prema tipu svoje kose. Dobar šampon podrazumeva da u sebi ne sadrži parabene, veštačke mirise i ulja. Najbolje bi bilo da je bez sulfata. Kada izaberete šampon bez sulfata nemojte se zbuniti ako ne stvara dovoljno pene. Upravo je to dobro za vašu kosu i to je siguran znak da je bez sulfata.

Bez obzira koliko vam prija šampon koji trenutno koristite, uvek imajte na umu da može doći do prezasićenja vaše kose. Zato je najbolje da na nekoliko meseci menjate šampone. Pronađite nekoliko šampona koji vam odgovaraju i menjajte ih.

Naša preporuka je da izaberete biljne šampone jer kod njih ne može doći do prezasićenja, a mogu jako prijati vašem vlasištu.

SAVET PLUS: Ukoliko imate perut nemojte koristiti šampon protiv peruti koji sadrži ulja. Može vam zapušiti pore i tako izazvati opadanje kose.

Izbegavajte farbanje kose

Ukoliko je vaše vlasište tanko i slabo ili ako imate retku kosu, naš savet je da nikako ne mučite kosu farbama. Prihvatite činjenicu da vam kosa nije dovoljno jaka za ovakvu vrstu tretmana.

Izbegavajte da koristite farbe koje sadrže blanš i veliki procenat hidrogena. To su farbe sa kojima postižete plavu nijansu ali ne moramo sve da budemo plavuše, zar ne?

Najgori izbor je ako želite da iz crnke pređete u plavušu. Takav tretman vam može bukvalno spržiti kosu. Posavetujte se sa frizerom da li je vaša kosa spremna da pretrpi takve promene.

Redovno šišajte kosu

Redovno posećujte svog frizera i kratite krajeve. To radite bar jednom u dva meseca. Na taj način će vam se kosa brže oporaviti.

Izbegavajte upotrebu gelova i lakova za kosu

Prekomernom upotrebom ovih proizvoda može doći da opadanja kose. To može biti do te mere da kosa opada u pečatima.

Koristite pakovanja i maske

U zavisnosti koliko vam je suva kosa, masku ili pakovanje možete koristiti nakon svakog pranja. Sadrže dosta hranljivih sastojaka koji mogu oporaviti kosu.

Vitamini koji su pogodni za oporavak su vitamin A, vitamin E, vitamin C, vitamin B. Antioksidanti takođe pomažu u oporavku kose. Pored pakovanja, pokušajte da hranite kosu i pravilnim odabirom namirnica.

Izbegavajte gumice za kosu

Kada često vezujete kosu gumicom dolazi do opadanja i kidanja kose. Ako vam smeta kosa bolje koristite šnalu i tako pričvrstite kosu.

SAVET PLUS: Zamenite pamučnu jastučnicu satenskom. Kada koristite pamučnu jastučnicu dolazi do trenja i elektrisanja kose. Ako se pridržavate ovih pravila ubrzo ćete videti prve rezultate. Uživaćete u svojoj zdravoj kosi i uvek blistavom izgledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.