Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bujaće kao lude i krasiti balkon: Koliko treba zalivati biljke kad su vrućine - | K-013 Portal
biljke, zalivanje, cvece, zalivanje cveca

Bujaće kao lude i krasiti balkon: Koliko treba zalivati biljke kad su vrućine


Cveće je divan dodatak svakom eksterijeru, ali kombinacija visokih letnjih temperatura i jakog sunca za tren oka može prelepo cveće pretvoriti u tužne uvele grudve. Zato je važno – pravilno zalivanje.

Za lepe i cvetne baštenske gredice neophodna je pravilna hidratacija, a da biste uživali u zelenoj oazi koja pruža hlad i osveženje tokom letnjih meseci, važno je znati kako ih pravilno zaliti.

Naime, izuzetno je važno biljkama obezbediti adekvatnu količinu vode, a ona ne sme biti ni prevelika ni premala. Ritam zalivanja najbolje je usklađen sa lokalnom klimom, sortom biljke, ali i mestom na kome se nalazi. Koliko često treba zalivati baštenske gredice zavisi od preovlađujuće klime – da li pada kiša u proleće i leto ili preovlađuje suša?

Takođe važno pitanje na koje treba obratiti pažnju je: da li je vaše dvorište puno hlada ili je izloženo suncu ceo dan? Sve ovo će vam na kraju dati informacije koje su vam potrebne da znate koliko vode vaše biljke dobijaju iz prirode i koliko ćete morati da dodate, piše tportal.

Napravite raspored zalivanja na osnovu specifičnih potreba cveća

Pored lokalne klime, najveći faktor koji treba uzeti u obzir je količina vode potrebna za pojedine biljke. Važno je znati da li u bašti imate sorte koje dobro podnose sušu ili one koje preferiraju vlažno zemljište. Naime, dok neke sorte lako uspevaju uz loše zalivanje, druge će početi da se suše nakon samo jednog preskočenog dana.

Pobrinite se da vašu baštu zalivate najmanje jednom nedeljno

Ako niste sigurni koliko i tačno kako da zalivate svoju cvetnu baštu ili želite da što više pojednostavite stvari, stručnjaci preporučuju zalivanje jednom nedeljno. Ali svakako uzmite u obzir kišu i sunčane dane.

Ako je nedelja bila malo toplija, dodajte još malo vode. Naime, u posebno toplim i sunčanim danima, biljke cene osvežavajuću vodu, baš kao i vi. Ako se zemlja previše osuši, biljka je već dehidrirana i morate je brzo zaliti da biste bili sigurni da je tlo vlažno i dobro hidrirano. Takođe, ako ima nekoliko kišnih dana, slobodno smanjite količinu vode za zalivanje.

Zapamtite da je novim biljkama potrebno više vode

Ako imate veoma mlade biljke ili sveže zasađeno cveće, biće im potrebno malo više nege i pažnje dok ne uspostave svoj korenov sistem.

Odrasle biljke mogu dugo da izdrže bez zalivanja, ali nedostatak vode kod tek zasađenih biljaka svakako je preporučljivo izbegavati.

Uvek zalivajte baštu ujutru

Jutro je najbolje vreme za zalivanje bašte jer voda ima vremena da se upije pre izlaska sunca, što omogućava biljkama da zadrže više vlage.

Takođe, jutarnje zalivanje omogućava da se lišće ne osuši. Ako jutarnje zalivanje nije moguće, dobra opcija je kasnije uveče. Međutim, imajte na umu da će kod večernjeg zalivanja voda ostati u zemljištu oko korena i listova, što može da dovede do truljenja ili razvoja gljivica, naročito ako malo više dodate. Ono što, svakako, treba izbegavati je zalivanje sredinom dana. Naime, popodnevno sunce je veoma jako, posebno leti, zbog čega voda iz biljke može lako da ispari, umesto da se upije u zemljište i korenje.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.