Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mogućnosti koje priroda nudi: Kako što više vremena provoditi na otvorenom sa decom - | K-013 Portal
vreme na otvorenom

Mogućnosti koje priroda nudi: Kako što više vremena provoditi na otvorenom sa decomU eri kompjutera, pametnih računara i tableta teško je decu naterati da vreme provode na otvorenom, pogotovo onu mlađeg školskog uzrasta. Mnogi uveliko u tom dobu igraju igrice, gledaju serije, crtane filmove i veoma su statični. Radije se odlučuju za vreme uz crtaće nego na otvorenom. No, za razliku od vremena koje provode u prirodi, vreme pokraj ovakvih aparata treba limitirati. Smatra se da dete treba u proseku četiri sata dnevno da bude fizički aktivno. To često nije izvodljivo. Međutim, ono što jeste izvodljivo odnosi se na kvalitetno vreme u prirodi, a evo nekih od ideja.

Od aprila do oktobra organizujte jednom nedeljno piknike

Ako nemate nekih drugih obaveza, organizujte se sa društvom, koje ima decu sličnog uzrasta i odaberite u svom kraju mesto za piknik. Ceo dan će deca provesti na otvorenom, igraće se raznih igara, poput badmintona, fudbala, košarke, odbojke, svi će biti srećni i veseli, a takođe i siti jer hrane neće nedostajati. Ako ne volite da roštiljate, uvek možete poneti sendviče ili već spremljen roštilj i salatu.

Obezbedite šator za decu

Mališani uživaju u igri u šatoru. Ne mora da bude ni skroz dečiji, ako imate i neki veći deca će rado vreme da provode u njima. Čak i ako ne idete na piknike, šator za decu možete nesmetano da namontirate i u obližnjem parkiću ispred zgrade. Vaše dete će dovesti drugare sa kojima će provesti brojne lepe trenutke. Pored toga što će dete moći da ponese i veliki broj igračaka, ono će po potrebi moći i da odspava, pogotovo ako ste na celodnevnoj aktivnosti.

Svako popodne izdvojte vreme za igru na otvorenom

Ponekad je zaista teško svako popodne biti napolju sa decom, pogotovo ako radite do kasno pa vas sačeka i veliki broj obaveza kod kuće. No, napravite dobru organizaciju tako da sve što možete da odložite od poslova, to i učinite ili, ako imate dobre drugare koji su već napolju, poverite na kratko njima dete dok vi na brzaka nešto obavite. Izlazak će i vama prijati i neka to bude neka obavezna rutina, kakvo god da je vreme. U slučaju da imate terasu, koja je lepo zaštićena, možete se sa detetom i tamo poigrati. Bitno je da dete što više bude na otvorenom, a mekano ćebence i puno igračaka može ponekad (ali ne uvek) da zameni aktivnosti u parkiću. Ukoliko su mališani veći, igranje loptom, vožnja trotineta ili bicikla je dodatna fizička aktivnost te na tome treba insistirati kad je god moguće.

I zima nudi mnogo mogućnosti za boravak na otvorenom

Klizanje, sankanje, skijanje, grudvanje, pravljenje Sneška Belića su samo neke od aktivnosti koje u toku zime možete da organizujete sa decom. Da, zimi smo kraće napolju, ali nesmetano možemo igrati i fudbal po snegu ili se valjati. Crveni nosić, hladni obrazi i te kako će omogućiti da dete lakše zaspi na kraju dana puno utisaka. Kad god vam je hladno ili vam se ne izlazi, pomislite kako je deci u onim krajevima gde je sneg česta pojava. Njihovi organizmi su naviknuti na takve uslove, tako da njima hladno vreme i ne smeta.

Na vremenske prilike ne možemo uticati, te podjednako se treba radovati svim godišnjim dobima i što više vreme provoditi na otvorenom. Na tome će nam biti zahvalna i naša deca, ali i naše telo kada raspoloženi, na kraju dana utonemo u san.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.