Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Znate li šta znače brojevi i simboli na termostatu? - | K-013 Portal
brojevi, simboli, termostat

Znate li šta znače brojevi i simboli na termostatu?U nadolazećoj sezoni grejanja i u vremenu poskupljenja energenata posebno je važno racionalno korišćenje grejanja.

Ali vrlo malo ljudi zna kako da podesi grejanje na pravu temperaturu, kao i šta zapravo znače simboli na termostatu. Brojevi i simboli imaju vrlo specifično značenje, pišu nemački mediji.

Šta zapravo znači kada termostat okrenete na broj pet? Zagreje li se tada prostorija mnogo brže? Naravno da ne!

Podešavanje termostata deo je jesenje i zimske svakodnevice, ali mnogi zaboravljaju da regulator nije samo prekidač za uključivanje/isključivanje grejanja. Što je veći broj na termostatu, to je soba toplija.

Značenje brojeva na termostatu

Veći broj na termostatu predstavlja višu toplotu. I to za vrlo određenu vrednost. “Ova numerička lestvica služi za orijentaciju”, objašnjavaju iz VdZ – Foruma za energetsku efikasnost u tehnologiji zgrada. “Većina termostata na radijatorima postavljena je na takav način da se, pod optimalnim okolnostima, na nivou tri postigne temperatura od 20 stepeni.”

„Svaki dodatni nivo povećava sobnu temperaturu za tri do četiri stepeni“, kažu stručnjaci. Okrenete li termostat na najviši nivo – tj. peti stepen – prostorija se zagreva na prijatnih od 26 do 28 stepeni Celzijusa. Osim brojeva, na termostatu se često nalaze i dva simbola: sunce i pahuljica.

“Simbol sunca označava osnovno podešavanje na oko 20 stepeni”, kažu stručnjaci. “To odgovara postavci termostata tri.” Snežna pahulja, pak, ima funkciju zaštite od smrzavanja. Temperatura je ovde oko šest stepeni Celzijusa. “Ako su stanari odsutni tokom zime, to obezbeđuje da se sobe ne ohlade prekomerno i da se izbegne šteta od smrzavanja”, kažu.

Simboli na termostatu i njihovo značenje

Uz pretpostavku temperaturne razlike od četiri stepena Celzijusa između brojeva, rezultat je sledeći:

Snežna pahulja (*): 5 do 7 stepeni Celzijusa

1. stepen: 12 stepeni Celzijusa

2. stepen: 16 stepeni Celzijusa

3. stepen: 20 stepeni Celzijusa

4. stepen: 24 stepeni Celzijusa

5. stepen: 28 stepeni Celzijusa

Obično postoje tri crtice između brojeva na termostatu. Svaki od njih predstavlja temperaturnu razliku od jednog stepena, prenosi Fenix Magazin.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.