Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (41) - Ne budete li pametni i poslušni, pretvoriću vas u veverice. Birajte! - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (41) - Ne budete li pametni i poslušni, pretvoriću vas u veverice. Birajte!

oci u oci sa politickom korupcijom, feljton, sinisa jankovic

Jednom prilikom kod načelnika zatekao se i kolega iz beogradskog tima. Referisanje mu ne ide baš najbolјe, puno je rupa, žali se da mu predmet nije zgodan za rad. Na kraju jedan od prusutnih sa umerenom dozom prekora kaže mu – tebi sve nešto smeta, vidi koliko hapšenja imaju ovi lјudi, – pokazujući glavom na kolegu Vladana i mene. Podrška koju uživamo počela je da nas ulјulјkuje, izgleda da smo u nju poverovali. Da li smo time kobnu grešku napravili?

Odavno se ne pita da li imamo spremnu realizaciju ni koliko imamo lica za hapšenje. To se od nas podrazumeva. Aktuelno je jedno drugo pitanje: da li i koliko ima mesta u Posebnoj pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, čiji su kapaciteti prebukirani. U šali počinjemo da rezervišemo smeštaj za naše osumnjičene u tom neželјenom objektu, traži se veza za krevet više u pritvorskoj jedinici. 

- Koliko sada imate lica za hapšenje? – pitani smo na jednom referisanju.

- Dvanaest.

- Uh, nema toliko mesta u pritvoru, jel imate neki predmet sa manje lica?

- U drugom predmetu imamo samo deset lica.

- Haha ha... čuj ove, samo deset lica! Vama je deset samo? Ima timova koji neće ukupno deset lica uhapsiti dokle god su u Radnoj grupi.

- Imamo i jedan predmet sa petoro, ali, treba nam za njega još oko nedelјu dana.

- Ajde, može taj sa dvanaest lica, da vam učinimo.

Svako naše referisanje bilo je puno novih informacija, činjenica, podataka. Količina kriminaliteta koju smo utvrđivali izazivala je često čuđenje i nevericu starešina. Srbija nam postaje mala, pitamo se kako sav taj kriminalitet u nju staje? Otvarali smo toliko novih predmeta što nas je dovelo do krajnje granice zagušenosti. Svi novootkriveni trebalo bi da u rad ostanu onome ko ih je otkrio, ukoliko je to u vezi sa već započetim predmetima. Šta činiti da novi predmeti ne stoje? Načelnik me pita:

- Kada realno možeš da počneš rad na tom novom predmetu, za dve godine, jel tako? I to ako u međuvremenu ne otkrijete ništa novo.

Na to dodaje drugi rukovodilac – vi da ne otkrijete? Smešan bi bio onaj ko bi posumnjao u efikasnost naših provera. Načelnik SBPOK-a, vrhunski policajac gospodin Kosovac jednom prilikom na kraju referisanja, rekao nam je – vi ste vedete. Kolega Vlade i ja izlazimo iz kancelarije, prija nam pohvala. Idemo hodnikom ponosno, jedan drugom govorimo – mi smo vedete. A onda čujemo kako nešto iza nas leprša i duva nam za vrat. Dok smo se okrenuli, to nas prelete i stade! Ogrnuta u divan crni plašt, iako nasmejanog lica, pita nas podcenjivački:

-  Vi ste vedete?

Nemo se gledamo, kolega Vlade i ja.

- Ja sam Vedeta, upamtite to! – odlučno kaže i dodaje – I još nešto, ne budete li pametni i poslušni, pretvoriću vas u veverice. Birajte!

Od ove smešne pojave da se bojimo? Samo nas je nasmejala.

IV realizacija

21.3.2013. RTS nam daje posebnu pažnju, iz sata u sat izveštava o jednom od masovnijih hapšenja, utisak kao da ste u direktnom prenosu. 

Još dvanaest uhapšenih u aferi Azotara. U nastavku slučaja Azotara, inspektori Radne grupe UKP u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su 12 osoba. 07:40 - Nova privođenja u vezi “Azotare”. 9.25 - Jedanaest osoba privedeno je u nastavku slučaja Azotara, a za još jednom osobom se traga, saznaje RTS. 11.40 - Policija saopštila da je uhapšeno ukupno 12 osoba. 15.40 ... Nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet Srbije za 66 miliona dinara. Malverzacijama sa prodajom regresiranog i neregresiranog đubriva, Azotara je oštećena za 420 miliona dinara. Uhapšeni su: 1. Komercijalni direktor HIP Azotare Pančevo Vlada Krković, 2. direktor GB Frigologistik doo Novi Sad Branko Jurišić, 3. vlasnik preduzeća GB Frigologistik Slavko Guberinić, 4. Radivoje Božović iz Sremske Kamenice, 5. Drago Stojaković iz Novog Sada, 6. vlasnik i dir. preduzeća Neno trejd Zoran Mijajlović iz Vrbasa, 7. vlasnik preduzeća Alero union iz Vrbasa Savo Roganović, 8. vlasnik preduzeća MAT iz Novog Sada Drago Popin, 9. vlasnik preduzeća Agro bosman iz Novog Sada Milisav Filipić, 10. vlasnik preduzeća Agro fiš trejd iz Subotice Saša Ostojić, 11. Vlasnik preduzeća Jokom iz Beograda Bojan Joksimović. 12. i direktor preduzeća Polet plus iz Bora Danojlo M.

Mediji nastavlјaju da istražuju, sve više su nam podrška. Politika u tekstu pod naslovom Direktori Azotare uzeli mito od 250.000 evra  objašnjava kako su vršena krivična dela:

Mineralno đubrivo prodavali po cenama nižim za iznos regresa i bez obezbeđivanja odgovarajućih sredstava naplate. Osumnjičeni Vujačić, Grujić i Krković su tokom 2010. prodali 15.450 tona raznog mineralnog đubriva preduzeću GB Frigologistik, a nisu obezbedili naplatu. Oni su, takođe, tom preduzeću dozvolili dalјu isporuku veštačkog đubriva uz zahtevanu i primlјenu novčanu naknadu od 20 evra po toni, što iznosi 253.000 evra, čime je Azotari načinjena šteta od 194,9 miliona dinara. Takođe, osumnjičeni nisu obezbedili adekvatne garancije naplate prilikom prodaje 8.100 tona regresiranog mineralnog đubriva i 6.496,8 tona neregresiranog mineralnog đubriva, čime je "Azotari" pričinjena šteta od 420 miliona dinara.

Večernje novosti opisuju pogubne efekte takvog poslovanja:

Slučaj Azotara: Đubrivo odvelo pravo u stečaj. Većina preduzeća iz slučaja „Azotara“ koja su dobila regresirano đubrivo na koje nisu imala pravo prema uredbama Vlade, danas je u stečaju ili blokadi. To znači da će put do povratka oko 3,5 milijardi dinara, koliko se zapravo „izlilo“ iz ovog pančevačkog preduzeća, biti veoma dug. „Azotara“ je od države na ime regresa neosnovano naplatila ukupno 942.310.450 dinara...

V realizacija

11.6.2013. Politika nas informiše da je: Uhapšeno još deset osumnjičenih u aferi „Azotara.

Ovog puta malverzacijama osumnjičenih koji su kupovali regresirano đubrivo, iako po uredbi Vlade Srbije na to nisu imali pravo, država je oštećena za 141 milion a pančevačka „Azotara” za 205 miliona dinara. U vezi s tim Uhapšeni su: 1. Anita Matić (34),vlasnica „Anita Matić PR, Agencija za kompj. obradu podataka i trg. na veliko Info-servis”, 2. Vidoje Tomić (58) iz Šapca, 3. Radoslav Stojanović (54) iz Novog Sada, vlasnik i rukovodilac privrednog društva „Blistal” doo Novi Sad, 4. Goran Čolaković (46) iz Bečeja,vlasnik i direktor doo „Mašinoremont” iz Sente. 5. Čeda Brborić (47) iz Beograda,direktor doo „Kalidus trejd” Beograd, 6. Branko Jelić (45) iz Novog Sada, vlasnik i direktor AD „Podunavlјe” Beočin, 7. Brankica Bilić (46) iz Novog Sada, vlasnik i direktor doo „Spinel” Novi Sad, 8. Dragan Šuka (58) iz Beograda, rukovodilac doo „Dis-progres” Beograd, 9. Predrag Vujačić (58) iz Vrbasa, ovlašćen za zastupanje preduzeća „Orea” doo iz Vrbasa i 10. Sreta Miletić (45) iz Čuruga, vlasnik i direktor preduzeća „Makota” doo iz Čuruga. Dopunom krivične prijave obuhvaćeno je i osmoro ranije uhapšenih lica.

Leta 2013, tek deset meseci od osnivanja, efekti tima br.11 su skoro iscrplјeni, tačnije vidlјivi učinak. Onom za javnost nevidlјivom posvetiću pažnju maksimalno koliko mogu. Nadajući se da ćete sami izvesti zaklјučke. Presek naših aktivnosti do tada, svodi se na pet realizacija u predmetu Azotara i hapšenje oko četrdesetak lica. Jedno vreme bilo je duplo više od svih drugih timova Radne grupe zajedno. Na takav rezultat, bez lažne skromnosti, morate biti ponosni, posebno imajući u vidu koliko u obradi imamo drugih predmeta sa vrlo izvesnim hapšenjem. Koliko je lica trebalo biti uhapšeno nakon okončanja svih započetih predmeta, ostaće crna brojka.

(Nastaviće se...)

Sve do sada objavljene tekstove iz feljtona pročitajte OVDE



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS