Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KAČAREVO: Kako se neguje tradicija priprema hrana za zimu na nekadašnji Dan republike - | K-013 Portal

KAČAREVO: Kako se neguje tradicija priprema hrana za zimu na nekadašnji Dan republike

kacarevo, priprama hrane za zimu, dan republike

Do 2002. godine 29.novembar se slavio kao državni praznik – Dan republike. Sećanja na zajedničku državu odavno su izbledela, a na pojedinim mestima još uvek se čuva tradicija svinjokolja, jer je na ovaj dan počinjala i velika priprema hrane za predstojeću zimu.

U Kačarevu kod Pančeva, selu koje je prepoznatljivo po „Slaninijadi“ svake godine se okupe meštani kako bi zvanično započeli pripreme za svoj festival hrane, a to je i prilika da se evociraju uspomene i da se svi podsete kako je nekad bilo.

“Jedna od zanimljivosti koje ove mlađe generacije ne znaju je da su se tad tradicionalno spremali čvarci, a vatra i žar bili su nam inspiracija da na ražnjićima sami pečemo meso i da sebi spremamo obrok”, seća se Krsto Šaletić, iz Kačareva.

„To je bilo narodno veselje, uveče muzika, kolači, razne pite su se spremale, a preko dana smo ostavljali meso na sušenje. Najviše se tad sušilo, ali smo pravili i crvene i bele kobasice, topili mast i sve što može od svinje da se iskoristi mi smo koristili”, navodi Milan Zlatković, mesar iz Kačareva.

Na ovakvim okupljanjima uvek je i jedan kuvar koji je zadužen samo za spremanje svinjskog paprikaša.

O tome svedoči i kuvar Simo Gregović: “Uvek je tako bilo, a žene spremaju salčiće, a muškarci su probali kobasice da li su dobre”.

Nije slučajno ovo vreme izabrano za početak velikog spremanja mesnih prerađevina za duge zimske dane.

“Ovo je najbolje vreme i vreme kad treba meso i slanina da se usole i da se ostave da odleže od 20 do 40 dana u zavisnosti od količine i veličine. Posle se nosi u pušnicu gde se proizvod natenane sprema da bude gotov do Slaninijade”, ističe Vladimir Stoicov, član organizacionog odbora „Slaninijade“.

Nema sumnje da će do 22. februara kada počinje „Slaninijada“ Kačarevci pripremiti kao i uvek dovoljno kvalitetne domaće hrane za sve svoje posetioce.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS