Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crna Gora izručuje Južnoj Koreji kralja kripto valuta - | K-013 Portal

Crna Gora izručuje Južnoj Koreji kralja kripto valuta

kralj kripto valuta, crna gora, izrucenje

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je odluku Višeg suda na osnovu koje će odbegli „kralj kripto valuta“ Do Kvon biti izručen Južnoj Koreji.

Ova odluka je pravosnažna. Ne zna se međutim kada će Do Kvon biti izručen.

Njegov advokat Goran Rodić je kazao agenciji Beta da ministarstva pravde Crne Gore i Južne Koreje donose odluku o vremenu i mestu izručenja.

On je kazao da je taj postupak u praksi uvek tajni te da javnost bude obaveštena nakon što bude obavljen.

Današnjom odlukom trebalo bi da bude završena višemesečna „pravosudno-politička saga“ oko toga kojoj državi treba izručiti tog južnokorejskog državljanina, odnosno koja je prva podnela zahtev za izručenje kao i ko donosi odluku – ministar pravde ili sud.

Viši sud u Podgorici odlučio je da državljanina Južne Koreje Do Kvona treba izručiti toj državi, iako je pre nekoliko sedmica doneo odluku, koju je Apelacioni sud ukinuo, da se odbegli osumnjičeni kriminalac isporuči SAD.

Viši sud je četiri puta doneo četiri različite presude – u prve dve da odluku donosi ministar pravde, u trećoj da treba da bude izručen SAD i sada da treba da bude izručen Južnoj Koreji.

Do Kvon je uhapšen krajem marta 2023. godine na aerodromu u Podgorici po poternici Južne Koreje.

On je 16. juna osuđen zbog falsifikovanog pasoša s kojim je nameravao da privatnim letom iz Podgorice otputuje za Dubai. Zbog tog dela južnokorejski „kralj kripto valuta“ u zatvoru kod Podgorice izdržava kaznu od četiri meseca zatvora.

Zbog falsifikovanja isprave je osuđen i njegov saradnik Hon Čang Jon koji je zajedno s njim uhapšen u Podgorici 5. februara i izručen Južnoj Koreji.

Do Kvon je bio u središtu afere uoči parlamentranih izbora u Crnoj Gori prošle godine kada je tadašnji premijer Dritan Abazović tvrdio da je sa njim povezan sadašnji premijer i lider Pokreta „Evropa sad“ Milojko Spajić koji je to negirao.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da je o tome formiralo predmet, ali od tada više nije izjašnjavalo o tom slučaju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS