Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Spajić potvrdio: Crna Gora će glasati za Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN - | K-013 Portal

Spajić potvrdio: Crna Gora će glasati za Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN

spajić, general

Crna Gora će u Generalnoj skupštini UN glasati za rezoluciju o Srebrenici, potvrdio je danas premijer Milojko Spajić u Skupštini.

Spajić je to rekao u okviru "premijerskog sata" u odgovoru na pitanje lidera opozicione Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića da li će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici.

Spajić je rekao da nema ništa protiv rezolucije.

"Zašto to govorim? Mi smo se obavezali da ćemo voditi proevropsku politiku. Ja razumem da je nekome u interesu da se digne tenzija sa Srbijom. Nama kao državi to nije interes. Ćetrdeset i nešto odsto turista koji dolaze u Crnu Goru su etnički Srbi. Ti ljudi će definitivno imati konsekvence. Vi ne brinete o turizmu", kazao je Spajić.

Dodaje da je Crna Gora nezavisna država i da ima svoju politiku ali da ima razumevanja za stav Srbije, tzv. Kosova, Bosne, Makedonije.

"Želimo partnerske odnose, a ne da se fajtamo sa njima. Ne želimo da stajemo na stranu bilo koga, ne želimo da izgleda da smo stali na stranu BiH protiv Srbije. Oni imaju svoje probleme, a ne želimo da ih svađamo. Mi želimo da spustimo tenzije", kazao je Spajić.

Cilj je, kazao je, da Crna Gora bude pomiritelj, "Švajcarska Balkana, Singapur Evrope".

Ibrahimović je rekao da mu je drago što to čuje i da je to civilizacijska potreba ovog društva.

U pisanom vladinom odgovoru dostavljenom Bošnjačkoj stranci se navodi da je stav Crne Gore po, kako navode, "pitanju genocida u Srebrenici poznat, a ogleda se kroz usvajanje Deklaracije o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici 2009. godine i Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je Skupština Crne Gore usvojila 2021. godine".

Podsećaju da je Crna Gora prva država u regionu koja je usvojila pomenute rezolucije i stav prema, kako kažu, "genocidu u Srebrenici je nepromenjen".

"Svojim aktivnostima na spoljnopolitičkom planu, kao članica NATO-a, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i zemlja koja se u potpunosti usaglašava sa Zajedničkom spoljne i bezbednosnom politikom Evropske unije, svoju vrednosnu i spoljnopolitičku orijentaciju u kontinuitetu potvrđujemo".

Jednako tako, dodaju, kao NATO članica i buduća članica Evropske unije Crna Gora ima posebnu odgovornost za očuvanje stabilnosti u regionu. Posebno kada je reč o smanjivanju tenzija, etničkih i drugih podela koje su nam, nažalost, imanentne, navodi se u odgovoru Vlade.

"Dakle, uz nesporan stav prema onome što se dogodilo u Srebrenici naša je odgovornost da se sa posebnom pažnjom odnosimo prema ovom osetljivom pitanju. I to, ne da bismo abolirali krivce kako se to pokušava spočitati. Već naprotiv, da bi smo ih što preciznije targetirali", stoji u odgovoru.

Dodaju da Crna Gora nema pravo da stvara nove tenzije već obavezu da, kako kažu, vida stare rane.

"To je naša obaveza prema žrtvama i dužnost prema budućim generacijama. Da bi svi zajedno mogli ići napred jedni sa drugima kao države, kao narodi moramo stvari nazvati pravim imenom", navodi se i ističe:

"Upravo na toj liniji, a kao što je javnosti poznato, Vlada Crne Gore u konsultaciji sa Saveznicima predlaže dva amandmana na Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) Međunarodni dan refleksije (razmišljanja) i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine i to:

- "ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini;

i drugi; potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama.

"Čvrsto verujemo da se ovim amandmanima uvažavaju žrtve, ali i sprečava žigosanje naroda zbog zločina pojedinaca. Oni imaju za cilj da onemoguće manipulacije koje često služe određenim društveno-političkim činiocima za unutrašnje potrebe", stoji u vladinom odgovoru.

Ukazuju ponovo da je "Rezolucija o genocidu u Srebrenici" koja je na dnevnom redu u UN-u jako osetljiva tema, a Crna Gora kao multietnička država ima obavezu da spreči zloupotrebu žrtava, te pruži dodatan napor ka smanjenju etničkih distanci i prevazilaženju tenzija u regionu.

Spajić je kazao i da će Crna Gora glasati za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

"Upravo ovu rezoluciju koju imamo ispred nas - Srebrenicu. Nikakav problem to nije. Glasaćemo za, rekli smo više puta. Ja sam javno govorio o tome, osuđivali smo genocid. Nemamo problem da to uradimo. Vlada će o tome raspravljati, ali mislim da je to izlišno spominjati jer smo se sporazumno obavezali da vodimo proevropsku politiku", kazao je Spajić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS